Foto: TT

Över 70 dödade efter självmordsdåd i Pakistan

Uppdaterad
Publicerad

Minst 72 personer befaras ha dött i en självmordsattack i Lahore i nordöstra Pakistan och nära 300 personer tros ha skadats. 29 av de döda är barn.

Ett påskfirande pågick i parken där explosionen inträffade och de flesta av de skadade är kvinnor och barn, rapporterar tv-kanalen Geo.

Poliskällor uppger för Geo News att det är ett självmordsattentat, men de uppgifterna har inte bekräftats officiellt.

Explosionen inträffade på en parkeringsplats vid parken Gulshan-e-Iqbal i Lahore, där en mängd familjer tillbringade en ledig dag. Det är en stor park med många ingångar och explosionen skedde bara några meter från barnens gungor, skriver pakistanska medier. Det var ovanligt mycket folk i parken på grund av den kristna storhelgen.

En fraktion av den sunniextrema pakistanska talibanrörelsen Tehreek-e-Taliban Pakistan, Jamaatul-ul-Ahrar, tog på söndagskvällen på sig attentatet och sa att det riktades mot kristna.

Malala: ”Jag är förkrossad”

Fredspristagaren Malala Yousafzai uttryckte bestörtning över attentatet.

– Jag är förkrossad över det vettlösa dödandet av oskyldiga människor i dag i Lahore. Mina tankar går till offren och deras familjer och vänner, säger Malala Yousafzai attentatet, enligt tv-kanalen Geo.

– Varje liv är dyrbart och måste respekteras och skyddas, framhåller hon.

Fakta: Talibaner i Pakistan

Tehreek-e-Taliban Pakistan (TTP) är en paraplyorganisation som samlar en rad pakistanska rebellgrupper. Den bildades 2007 av Baitullah Mehsud, krigsherre från klanområdena i Södra Waziristan.

TTP har samma rötter som talibanrörelsen i Afghanistan.

Dess ledare har traditionellt kommit från de klankontrollerade nordvästra delarna av landet, men TTP utgör i dag ett ganska löst nätverk med närvaro även i storstäder som Karachi.

Två av rörelsens ledare, Baitullah Mehsud och Hakimullah Mehsud, har dödats av amerikanska drönarattacker.

TTP säger sig vilja inrätta ett emirat i Pakistan, med extrem tolkning av islamisk lag.

Källor: BBC, AFP. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.