Flyktinglägret Eleonas i Athen. Foto: TT.SVT

Tiotusentals fast i asylprocesser i Grekland

Uppdaterad
Publicerad

Just nu befinner sig 57.000 flyktingar i Grekland – de sitter fast där på grund av stängda gränser och tuffare asylprocesser. Av de tiotusentals som nu är fast på öarna och på fastlandet i Grekland är hälften från Syrien och en fjärdedel från Afghanistan.

Flyktingströmmarna från Afghanistan har varit stadiga sen USA:s och Nato:s invasion 2001. De länder som tagit emot flest afghanska flyktingar är grannländerna Iran och Pakistan.

Flera miljoner i grannländerna

I Iran finns det uppemot tre miljoner afghaner, knappt en miljon av dem är registrerade flyktingar enligt FN, det uppger människorättsorganisaton Human Rights Watch. Många har dessutom fötts där och aldrig satt sin fot i Afghanistan. I Pakistan är den officiella siffran runt en och halv miljon, men med någon miljon papperslösa. För det är så många lever som flyktingar där – papperslösa, vilket innebär ett ständigt hot om att bli utvisade.

Dessutom rapporterar människorättsorganisationer om att afghaner diskrimineras. Därför väljer också många numera att fortsätta sin flykt bort mot Europa.

Talibaner och IS på frammarsch

I takt med att talibanerna gör allt mer framsteg ökar också hotet från IS som växer i regionen. År 2015 var det rekordmånga afghaner som sökte sig till Europa och sökte asyl. Och detta efter ett år där våldet ökat markant i landet, uppemot 45 procent jämfört med 2012, och 11.000 civila dödades. Det är den högsta siffran sedan invasionen 2001. 

I dag är det högst oklart vad som kommer hända med de afghaner som lyckades ta Balkanrutten innan den stängdes och som nu är fast i Grekland. För afghaner har det blivit svårare att få asyl och den långdragna processen har till och med fått många att återvända, trots osäkert läge i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.