Foto: TT

Tomt vid tyska gränsen efter Danmarks skärpning

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges och Danmarks beslut att införa gränskontroller söderut har fått tydliga effekter i den tyska gränsstaden Flensburg, som tidigare fungerade som en slags transitort för flyktingar på väg mot Skandinavien. – Flyktingarna ser väl troligen ingen anledning att ta sig hit längre, för det finns inga möjligheter att ta sig vidare, säger SVT Nyheters reporter på plats.

SVT Nyheters reporter Fredrik Skillemar befinner sig på den kalla och tomma tågstationen i Flensburg, ett par kilometer från den danska gränsen. Vid sjutiden på morgonen var det i princip folktomt på platsen.

– I vanliga fall är det fullt med folk här, framförallt flyktingar som vill söka sig vidare mot Skandinavien. Det var det så sent som i söndags när jag kom hit och det har det varit under lång tid, men nu märks effekterna direkt, säger Fredrik Skillemar.

Sverige inför gränskontroller

”Ingen anledning att komma hit”

I går vid lunchtid skärpte Danmark sin kontroll vid gränsen mot Tyskland, med stickprover av de fordon som korsar gränsen. Enligt statsminister Lars Lökke Rasmussen var beslutet en direkt följd av Sveriges beslut att införa gränskontroller för resande från Danmark och Tyskland.

– Flyktingarna ser väl troligen ingen anledning att ta sig hit längre, för det finns inga möjligheter att ta sig vidare, säger Fredrik Skillemar, på plats i Flensburg.

– I går träffade jag flera personer som hade försökt ta sig in i Danmark och blivit tillbakaskickade, och nu befinner de sig här, där de har fått tak över huvudet av frivilligorganisationer i Flensburg. Sannolikt kommer flera av dem att försöka söka asyl här i Tyskland i stället för att ta sig vidare mot Sverige, dit de flesta vill.

20 stoppade i Kastrup

Även i Kastrup, vid den danska änden av Öresundsbron, är det mycket lugnt i dag.

– Det går väldigt smidigt att ta sig genom de här kontrollerna, och under morgontid är inte trycket på pendlingen särskilt stort. Det blir störst under eftermiddagen när de svenska arbetspendlarna ska hem till Sverige igen, säger SVT Nyheters reporter på plats, Hugo Lindkvist.

– Enligt DSB:s personal på plats har ungefär 20 personer stoppats i de här kontrollerna under natten. Det ska vara personer som helt enkelt har glömt ett giltigt id hemma.

Tydliga effekter först nästa vecka

Då det i dag är trettondagsafton och fortfarande semestertid för många tros det vara först nästa vecka som man kan se exakt hur kontrollerna kommer att påverka trafiken och pendlingen framöver.

– Det är då arbetet börjar, och det är då vi kommer att få se den stora pendlingen drar i gång, och det är då vi också kommer att få se effekten av den här kontrollen på riktigt, säger Hugo Lindkvist

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige inför gränskontroller

Mer i ämnet