Foto: TT

Torka i Ghana kan hota chokladindustrin

Uppdaterad
Publicerad

Chokladen är hotad. Dåligt väder i hela västra Afrika och olika svampsjukdomar har gjort att kakaoodlingarna i en av världens främsta chokladexporterande länder har blivit hotade.

Utöver den extra torra perioden i år har landets bönder även behövt handskas med olika svampsjukdomar som skadar den känsliga kakaobönan. Ghana är världens andra största chokladexportör efter Elfenbenskusten och tillsammans producerar länderna två tredjedelar av all världens choklad.

Räkna med höjda chokladpriser

Sedan tidigare har det befarats att Ghanas produktion under säsongen 2014/2015 kommer att minska avsevärt. Det, i sin tur, kan komma att bidra till att bristen på den redan eftertraktade chokladen kommer att bli större. 

– Aktierna skulle kunna börja falla, vilket kommer att göra handlarna nervösa och det kan leda till att priserna på choklad stiger, säger Edward George, analytiker på afrikanska storbanken Ecobank till The Telegraph.

Chokladälskare kan tvingas räkna med höjda priser eftersom efterfrågan i dagsläget är större än tillgången på choklad. Suget efter choklad i stora länder som Kina och Indien och en ökad popularitet av mörk choklad runtom i världen är andra faktorer som gör att chokladen kan bli dyrare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.