Foto: TT

Totalt 14 smittade av zikamygga i Florida

Uppdaterad
Publicerad

Floridas guvernör säger att tio nya personer kan ha blivit smittade med zika genom myggor, skriver AP. Nu utlyser USA:s smittskyddsmyndighet en resevarning på 1,5 km radie kring Miami.

Tio nya fall av zikainfektion har upptäckts i Wynwood, norra Miami. Det är samma område som de fyra tidigare fall som identifierades i förra veckan.

”Kontrollen över myggor i Miami har inte gått lika bra som vi hade hoppats på” säger USA:s smittskyddsmyndighet (CDC).

Zikavirus

Nu begär Floridas guvernör Rick Scott att ett nationellt kristeam sätts in och en varning har utfärdats om resor i en 1,5 km radie kring Miami. CDC uppmanar att man undviker alla icke-nödvändiga resor till området.

”Vänta åtta veckor med att försöka bli gravid”

De uppmanar även par som planerar på att skaffa barn att inte försöka bli gravida förrän åtta veckor efter att de kommit hem från det drabbade området.

Viruset har funnits aktivt i sperma flera månader efter att personen blivit smittad. Därför uppmanas par att i vissa fall vänta sex månader innan de försöker skaffa barn, skriver AP.

”Inget kommer hända just mig”

Linnéa Lindmark bor en mil norr om Miami och var i Wynwood för bara en månad sedan. När SVT Nyheter pratar med henne är hennes inställning lugn.

– Man har inte hört supermycket om det här och jag är inte orolig, men det kanske man borde vara. Typisk svensk liksom, ”Ingenting kommer hända just mig”, säger hon.

UD: ”Vi följer utvecklingen noggrant”

Brittiska myndigheter har tidigare uppmanat sina gravida medborgare att undvika alla icke-nödvändiga resor till Florida, skriver The Guardian

Svenska UD har inga sådana uppmaningar i nuläget.

– Rekommendationerna vi har sedan tidigare gäller men vi ser över det här hela tiden och följer utvecklingen noggrant, säger Mats Samuelsson på UD:s presstjänst.

Uppmanas att testa sig för viruset

CDC rekommenderar alla gravida kvinnor som rest till Wynwood den 15 juni eller senare att testa sig för zika, för att försäkra sig om att de inte blivit smittade. De påpekar också att de inte sett några indikationer på att viruset spritt sig utanför området.

Fler än 1.650 personer i USA uppges ha smittats med zika under de senaste månaderna. De flesta har dock smittats under resor utomlands.

Reseförbudet är helt unikt

– Tom Frieden som är generaldirektör för CDC sa just att det är första gången i modern amerikansk historia som man utfärdar den här typen av reseförbud, det här är något unikt i USA:s historia, säger SVT Nyheters reporter Claes JB Löfgren i kvällens Aktuellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet