Foto: TT

Zika-spridning inom USA bekräftas

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska myndigheter bekräftar idag det första dokumenterade fallet av Zika-virus, där bäraren smittats inom USA:s gränser, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Hälsomyndigheten i Florida drar slutsatsen att de fyra tidigare inrapporterade fallen av smittan med största sannolikhet har överförts via myggbett.

Ett av dessa fall involverar en kvinna, den andra tre involverar män.

Zika kan också spridas sexuellt. Det finns därtill ett fall i delstaten Utah där en person som har vårdat en sjuk har bekräftats vara zikasmittad. Vårdaren antas ha blivit smittad direkt av patienten, en anhörig som hade mycket hög virushalt och avled. Dödsfallet var det första bekräftade i USA. Patienten led också av andra sjukdomar.

Zika – Mikrocefali

Zikaviruset kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos det drabbade barnet.

Mikrocefali betyder litet huvud och orsakas av att hjärnans tillväxt störs redan under fosterlivet och de första levnadsåren. Att huvudet blir litet beror på att hjärnan inte växer som den ska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Zikavirus

Mer i ämnet