Minst 24 personer har dött av de svåra regnovädren i södra Bangladesh. I Dhaka svämmade gator över. Foto: TT

Tropisk orkan slår hårt mot Bangladesh

Uppdaterad
Publicerad

Ett 20-tal personer har dött och mer än en halv miljon människor har tvingats fly sedan en tropisk orkan träffat Bangladeshs kust.

Den tropiska orkanen Roanu slog hårt mot de sydliga områdena Barisal och Chittagong när den svepte in över den bangladeshiska kusten, med hårda vindar och kraftiga skyfall som följd.

Vindhastigheter på mellan 17 och 24 meter i sekunden rapporteras, enligt nyhetsbyrån AFP.

En halv miljon evakuerade

500.000 människor har evakuerats och landets katastrofmyndighet har stängt ned hamnar och förbjudit fisketrålare från att ge sig ut på havet.

Stormen tog sig in över land på lördagsmorgonen svensk tid och har sedan dess försvagats något, men kraftigt skyfall håller i sig över landet.

Minst 24 personer rapporteras hittills ha mist livet i orkanens spår.

Översvämningar värsta hotet

Det som påverkar befolkningen mest är översvämningarna som följer med orkanen, säger Marielle Pettersson, som arbetar för svenska Röda Korset i Bangladesh, till TT.

– Det är fullmåne vilket gör att man får extra mycket översvämningar. Bangladesh är så väldigt platt i det här området.

– Det påverkar dels människors tillgång till vatten och sanitet, men också påverkan på människors försörjningsmöjligheter. Det är en ganska jordbruksbaserad typ av försörjning.

Dödsfall efter jordskred

Jordskred har också följt i regnets spår, och i det hårt drabbade Chittagong-distriktet dödades en mor och dotter när jorden gav vika för den kraftiga nederbörden.

Elförsörjningen har också slagits ut på flera håll i landet. Hur omfattande de slutgiltiga skadorna blir kommer inte att kunna fastställas förrän tidigast senare under söndagen.

Begreppet tropiska orkaner

På engelska benämns tropiska orkaner i Asien ”typhoon” och tropiska orkaner i Amerika ”hurricane”. Många medier har valt att använda de svengelska varianterna ”tyfon” och ”orkan”. Men eftersom det rör sig om samma väderfenomen väljer SVT att kalla dem tropiska orkaner oavsett var i världen de inträffar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.