Donald Trump under sitt segertal i Palm Beach Foto: TT

Trump: ”Jag är en förenare”

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps vinnartrend i de republikanska nomineringsvalen höll i sig även under den viktiga supertisdagen. Trump tog hem åtminstone sju delstater. Han sade sig även vara säker på att segra mot Hillary Clinton. – Det blir en enkel vinst , sade Trump i sitt segertal.

Rösträkningen är inte definitiv ännu, men Donald Trump tog hem segern i delstaterna Virginia, Georgia, Alabama, Tennessee, Arkansas, Vermont och Massachusetts.

Och det var en sedvanligt upprymd och laddad Trump som stegade upp i talarstolen för ett långt segertal från Palm Beach, Florida.

USA-val 2016

– Det har varit en fantastisk kväll.

”Jag är en förenare”

Trump poängterade att han inte är sämre än tvåa i någon av delstaterna hittills. Detsamma kan inte sägas om någon av de andra aspiranterna.

– Jag är en person som kan förena. Jag vet att folk kommer att ha lite svårt att tro det, men jag är en ”förenare”, sade Trump från Palm Beach, den delstat som många ser som en nyckelstat i de republikanska primärvalen. Om inte Marco Rubio vinner där om knappt två veckor ligger fältet öppet för framför allt Donald Trump eller Ted Cruz.

Trump passade även på att attackera Rubio.

– Jag vet att det varit en tuff natt för Rubio, sade han, och kallade honom återigen för en ”lättviktare”.

Trump drar en fördel av att ingen av de andra republikanska kandidaterna ser ut att hoppa av direkt efter supertisdagen. Så länge fältet är splittrat fortsätter de kandidater som det republikanska partietablissemanget föredrar framför Trump och Cruz att ”stjäla” röster från varandra, vilket gör Trumps väg mot nomineringen lättare.

”Clinton löser inte problemen”

Trump gratulerade Texassenatorn Ted Cruz till segern i Cruz hemmastat och riktade därefter in sig på demokraternas Hillary Clinton.

– Att göra Amerika stort igen kommer att vara så mycket bättre än att göra Amerika helt igen, sade han och refererade till hennes nya slogan.

Han sade att han såg hennes tal och hur hon pratade om att hjälpa de fattiga.

– Hon har varit där för alltid, sade Trump och tillade att om hon inte redan har löst problemet kommer hon inte att göra det på fyra år.

Trump sade att han kommer att koncentrera sig på Hillary Clinton som han är säker på att besegra i presidentvalet i november.

– Det blir en enkel vinst.

Pratade om Sverige

Trump fortsatte i sitt segertal att prata om radikal islamism. Han pekade bland annat på Tyskland och Sverige, länder där Trump anser att läget är katastrofalt.

–Vi ska bygga en säker zon för de syriska flyktingarna i Mellanöstern, men Gulfstaterna ska betala för det, sade Trump som även fortsatte att hamra in budskapet att USA under honom ska bygga en mur mot Mexiko.

– Vi kommer att få en stark gräns!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet