Foto: TT

Trump lovar sätta USA i första rummet

Uppdaterad
Publicerad

USA ska sättas i första rummet, ”radikal islamisk terrorism” utrotas och landet ska byggas med amerikanska händer. Det lovade Donald Trump i sitt installationstal.

Samtidigt försökte han ena de etniska klyftorna.

– Oavsett om vi är svarta, bruna eller vita så blöder vi alla samma röda blod som patrioter har.

Den nyinsvurne presidenten började sitt tal vid Capitoleum i Washington med att säga att han ska flytta makten från Washington och ge den tillbaka till folket, skriver The Telegraph.

– Tillsammans kommer vi att bestämma kursen för Amerika och världen i många, många år framöver. Vi flyttar makten från Washington och ger den tillbaka till er, folket. Det här ögonblicket är ert ögonblick, det tillhör er, sade han.

USA-val 2016

USA ska sättas först

Trump lovade att från och med nu ska USA sättas i första rummet. Han sade att medelklassens rikedomar har förts utomlands.

– Vi har försvarat andra nationers gränser medan vi har vägrat att försvara våra egna och spenderat biljontals dollar utomlands medan Amerikas infrastruktur vittrar sönder.

Han lovade att bygga nya vägar, broar, flygplatser, järnvägsspår ”med amerikanska händer och amerikanskt arbete”.

– Vi kommer att återupprätta våra gränser, vi kommer att ta tillbaka vår rikedom och vi kommer att ta tillbaka våra drömmar. När man öppnar sitt hjärta för patriotism finns det ingen plats för fördomar.

Den 70-årige republikanen försökte ena de etniska klyftorna genom att säga att amerikanerna står inför ett nytt millennium och att en ny nationell stolthet ska lyfta folket.

– Oavsett om vi är svarta, bruna eller vita så blöder vi alla samma röda blod som patrioter har.

Angrep terrorismen

Samtidigt gick han till angrepp mot terrorismen och sade att han planerar att utplåna ”radikal islamisk terrorism” fullständigt från jordens yta.

– Vi försöker inte tvinga på vår livsstil på någon, vi kommer att lysa för alla. Vi måste säga det vi tänker öppet, debattera ärligt. Det bör inte finnas någon rädsla. Vi är skyddade och kommer alltid att vara skyddade. Vi är skyddade av de fantastiska män och kvinnor i våra brottsbekämpande myndigheter. Och viktigast av allt är vi skyddade av Gud.

Professorn: liknade ett kampanjtal

Enligt Erik Åsard, professor i Nordamerikastudier och som analyserat flera tidigare presidenttal, skilde sig inte invigningstalet de som Trump höll under sin presidentkampanj.

– Det riktade sig i första hand som jag läste det, till den egna väljarbasen, inte till befolkningen och  välden i stort. Där missade han chansen att vädja om enighet, säger han.

Professorn menar att han i Trumps invigningstal dessutom kunde skönja tre ismer:

– Det första är populism, alltså den här starka vädjan till folket. Folken tar nu tillbaka makten från den förkättrade eliten. Det andra är nationalismen, det var en stark nationalism. I USA kan man ju använda ordet patrionism, säger Erik Åsard och syftar till Trumps

Den tredje –ismen, menar Åsard, är isolationism. Något som kan vara talande för Trumps kommande politik.

– Det är en nation som sluter sig inåt mycket mer och nästa abdikerar från sin tidigare värdsledande roll, och det lämnar ju ett vakuum för andra länder att komma och ta för sig utan den makten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet