Republikanske presidentkandidaten Donald Trump Foto: TT

Trump: Masskjutningar är oundvikliga

Uppdaterad
Publicerad

Masskjutningar kommer att ske och striktare vapenlagar kommer inte att göra någon skillnad, säger presidentkandidaten Donald Trump.

– Oavsett vad du gör kommer det att finnas problem och det är så världen ser ut.

Det har varit 297 skjutningar där fyra personer eller fler skjutits i USA i år, enligt hemsidan Mass Shooting Tracker. På torsdagen dödade en 26-åring nio personer på en vuxenskola i Oregon.

Barack Obama kräver striktare vapenlagar för att förhindra framtida tragedier. Enligt Donald Trump finns det inget att göra.

– Om du tittar miljoner år framåt i tiden så kommer det att finnas problem och även om man har ett väldigt tufft system kommer folk att falla mellan stolarna, säger han i en ABC-intervju.

Enligt Trump är situationen snarare värre i amerikanska stater som har relativt tuffa vapenlagar.

”Har inte med vapenlagar att göra”

Trump, som fortfarande toppar opinionsmätningarna bland republikanska presidentkandidater, hade inga förslag på lösningar. Han säger att våld är oundvikligt och att ”vapenlagar inte har något med det här att göra”.

– Det handlar inte om vapen utan om psykisk ohälsa, säger Trump men tillägger att bättre psykiatrisk vård i slutändan inte heller kommer lösa problemet.

Trump passade även på att ge president Obama kritik och anklagade honom för att inte stödja den del av USA:s grundlag som ger amerikaner rätt att bära vapen.

Skytten ska ha lidit av psykiska problem

Ian Mercer är pappa till Oregonskytten Christopher Sean Harper-Mercer, som uppges ha lidit av psykiska problem. Fadern sade till CNN att skjutningen inte hänt om hans son inte fått tag på sina 13 vapen.

– Någon måste ställa frågan: varför är det så enkelt att få tag på vapen?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.