Foto: TT

Trump har redan nått politiska framgångar

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Redan samma dag som han flyttar in i Vita Huset kan Donald Trump peka på flera politiska framsteg. Realpolitiskt kan han bli en effektiv president. Hans skandalomsusade twittrande och impulsiva utfall skymmer sikten för hans ekonomiska jobbpaket som bygger på en stark kritik av globaliseringen.

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Trump talar och twittrar på en elvaårings språkliga nivå. Det är vetenskapligt bevisat enligt språkliga analyser.

Han är känd för sina sexistiska utspel och har anklagats för att vara rasist. Dem har journalisterna fokuserat på. Men de som valde Trump valde honom för att de tror att han som affärsman kommer kunna skapa jobb och stärka USA globalt.

USA-val 2016

Medierapporteringen senaste veckan har dominerats av en för Trump besvärande videoupptagning i Moskva och hans mobbande av en CNN-reporter. Men samtidigt har han uppnått flera politiska framsteg.

USA har överraskande bjudits in till fredssamtal med Ryssland och Turkiet om Syrien när nya administrationen är på plats. Det är en resultat av Donald Trumps och Vladimir Putins till synes varma relation.

Företag flyttar hem

Donald Trumps vallöfte att genomföra en gigantisk infrastruktursatsning på 500 miljarder dollar till  USA:s vittrande motorvägar och broar har fått börsen att stå starkare än på länge. Ett statligt stimulanspaket med löfte om stora investeringar och jobb kommer i alla fall på kort sikt bädda för flera år med ekonomisk tillväxt.

Enligt det ansedda tankesmedjan Brookings kan Donald Trump ensam komma att bli den politiker som omintetgör årtioenden av globalisering. Som en motreaktion till en alltmer gränslös värld byggs nu nya gränser upp.

Att utvisa två miljoner migranter och bygga en mur mot Mexiko är ett sätt att vända omvärlden ryggen. En lång rad av de beslut han lovat driva igenom under sina 100 första dagar som president bygger på att skapa ett ekonomiskt starkt, men mer isolerat USA.

Lockade av kraftigt sänkta bolagsskatter, från 35 till 15 procent, har redan flera bilföretag ändrat sina planer att flytta sina fabriker från USA till Mexiko. Apple överväger flytta hem tillverkningen av Iphones till USA.

Världen utan USA

Trump har också hotat med att införa straffskatt på de företag som lämnar USA. Han har också sagt att USA omedelbart kommer lämna frihandelsavtalet  TPP, Trans-Pacific Partnership, det handelsavtal USA ingått med 11 länder i Asien. USA kommer också införa strafftullar på kinesiska varor som importeras till USA.

Men världen kommer att fortsätta utan USA, det är i alla fall beskedet från Asien, TPP kommer att leva vidare med 11 länder och Kina ser sig om efter andra exportmarknader. Den amerikanska ekonomin är redan mindre globaliserad än vad man kan tro , USA svarar för elva procent av de globala handelsvolymerna trots att landet utgör 24 procent av världens samlade BNP.

USA har världens mest konsumtionshungriga hemmamarknad. Förutsättningarna för att USA ett bra tag ska klara sig utan resten av världen är ganska goda.

Visionär politik

Det finns forskare som menar att Trumps anti-globaliseringspolitik är visionär. Att det negativa ordet protektionism kan bytas ut mot närhetsprincip, för att beskriva hans politik att skapa jobb och behålla produktionen i hemlandet.

Om USA kan vända sig inåt, utan att längre delta i det samarbete och konkurrens som en alltmer gränslös värld åstadkommit, ja då kan betydligt mindre länder också göra det.

Vänsterregeringar i Grekland och Italien har redan citerat hur Trumps anti-globaliseringspolitik är en förebild. På så vis kan reaktionerna mot globaliseringens avarter komma att växa sig allt starkare också utanför USA.

Men det kommer också att komma motreaktioner på USA:s nya linje. Kina hotar med straffskatter på amerikanska varor och att man ska sluta sända kinesiska studenter till amerikanska universitet. Och före detta franska presidenten Sarkozy har föreslagit att EU inför en importskatt på amerikanska varor om USA lämnar FNs globala klimatavtal.

Trumps isolationistiska politik kommer att skapa nya konflikter i en globaliserad värld där definitionen av ordet globalisering är, eller var, närmare varandra. Men ekonomiskt tyder det mesta på att USA kommer att stå starkare, i alla fall på kort sikt.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet