Theresa May förväntas klara ut en del frågetecken idag. Foto: TT

Trump och May varandras raka motsatser

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Donald Trump och Theresa May är mycket omaka. De blir knappast ett nytt radarpar som Ronald Reagan och Margaret Thatcher. Det var två väldigt olika personligheter som fann varandra och samarbetade i åratal.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Premiärminister Theresa May kommer säkert att lyfta fram den särskilda relation som USA och Storbritannien har haft och som var mycket tydlig under Thatcher-tiden. Den särskilda relationen har försvagats med åren och har ofta varit mer av ett mantra som brittiska ledare upprepat. Det är inte en relation som är på lika villkor eftersom britterna behöver USA mer än USA behöver Storbritannien. Här har Trump ett klart övertag.

Stärka Storbritannien

Theresa May vill använda en stark relation till USA för att stärka Storbritanniens position mot EU inför Brexit-förhandlingarna. Hon hoppas på ett snabbt handelsavtal med USA. Det skulle skapa förhoppningar om en positiv ekonomisk utveckling i Storbritannien. De flesta experter menar däremot att ett sånt avtal kan ta många år att få igenom. Och att det sannolikt kommer att bli till USA:s fördel.

Stöd för Trump

President Donald Trump å sin sida vill visa upp att han har stöd av en viktig europeisk allierad. Reaktionerna i Europa på hans tillträde har ju varit allt annat än entusiastiska, åtminstone bland regeringschefer. Theresa May är den första världsledaren han träffat sedan han tog över presidentmakten. Och hon kommer till USA med hopp om ett framtida samarbete.

Många skeptiska

Den brittiska premiärministern har kritiserats på hemmaplan för att ha varit så snabb att besöka USA. Det finns många kritiska röster mot Trump i Storbritannien också inom Theresa Mays eget parti, Tories. Den starkaste kritiken gäller hans uttalanden om att det är acceptabelt att använda sig av tortyr. Theresa May har också riktat kritik mot honom för hans uttalanden om kvinnor. Det är väl inte troligt att hon framför den här kritiken vid det första mötet.

Påverka Trump

Förhoppningen är att Theresa May ska kunna förmå Donald Trump att föra en mera måttfull politik. Det finns flera punkter där hon som europeisk ledare kan vilja påverka hans tänkande. Det gäller särskilt synen på Nato och på Ryssland. Hon vill mana honom att vara försiktig med Ryssland. Med tanke på vad Donald Trump sagt hittills kan det verka optimistiskt.

Brexit bara början

Trump har jämfört britternas val att lämna EU och hans egen seger i det amerikanska valet. Brexit är bara början på EU:s sönderfall, menar han. Men hans kritik av EU och dess ledare, som Angela Merkel, är besvärande för Theresa May som måste hålla sig på god fot med unionen. Hennes snabba stöd för Donald Trump kan skada relationen med EU rejält.

Theresa Mays dilemma är att hon måste navigera i en ny verklighet och försöka hålla sig väl med alla. Donald Trump däremot är väldigt tydlig med vad som är viktigt. Det är ”America First” som gäller också i förhållande till gamla allierade som Storbritannien.  

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.