USA:s utrikesminister Rex Tillerson och Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov vid G20-ländernas utrikesministermöte i Bonn i februari. Foto: TT

Analys: Trump skapar osäkerhet i Moskva

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det var inte så här det skulle se ut, det nya förhållandet mellan Ryssland och USA. Smekmånaden mellan Trump och Putin är över. När USA:s utrikesminister Rex Tillerson möter sin motpart Sergej Lavrov i Moskva är den gamla misstron tillbaka.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Ryssland vet inte var USA står efter raketattacken mot en bas i Syrien. Innebär den bara ett skrämskott och en symbolisk markering mot Assad efter gasattacken nyligen, eller är det en varning också till Ryssland.

Läs mer: Här skjuter USA 59 raketer mot Syrien

Och är det början på en mer offensiv amerikansk roll i världens konflikter, ett totalt avsteg från det som president Trump hittills signalerat.

Syrienkriget

USA vet inte heller var Ryssland står i Syrienkonflikten, hur långt är de beredda att gå för att försvara president Assad. Och hur mycket kontroll har Ryssland över den syriska regimen.

Det finns de som undrat om Moskva visste om gasattacken i förväg, eller att regimen återigen har tillgång till förbjudna kemiska vapen. Ryssland var det land som kom med initiativet att förmå Syrien att ge upp sina kemiska vapen.

Risk för konflikt

Den nya misstron och kylan försämrar möjligheten att samarbeta om Syrien, diplomatiskt eller militärt. Risken är nu stor att  USA och Ryssland hamnar i konflikt med varandra på marken eller i luften i Syrien. Vilket man hittills lyckats undvika genom att informera varandra om pågående operationer.

Läs mer: Sex år av krig i Syrien – detta har hänt

Kommentarerna har varit mycket kritiska i Moskva inför det amerikanska besöket. Donald Trump betraktas inte längre som vänligt inställd till Ryssland och det finns bedömare som menar att han är värre än sin föregångare.  Obama gick aldrig till angrepp trots kemvapenattacken i Syrien 2013.

Oklar linje

Det är inte enkelt för den ryska ledningen att veta var USA står när det gäller Syrien. Det vet knappt USA:s allierade. Tidigare har Moskva och Washington officiellt varit på samma linje att det viktigaste är att samarbeta för att besegra terrorgruppen IS.

Nu vet man inte om USA är berett att än en gång slå till mot regimen i Syrien. Ingen vet var USA:s röda linje nu går, vid användandet av kemvapen eller också vid konventionella attacker mot civila mål.

Assads framtid

USA har tidigare sagt att det inte är en prioritet att få bort Assad, tvärtom att det kanske är önskvärt att hans finns kvar för att öka stabiliteten i Syrien och förhindra att terrorister tar över.

Nu kommer signaler att det är svårt att se hur en person som Assad ska kunna sitta kvar. Och Rex Tillerson kommer att begära att Ryssland distanserar sig från Assad.

Det har varit snabba kast i den amerikanska utrikespolitiken den senaste tiden och många uttalanden från olika rådgivare om vad som gäller. Det skapar oro i Ryssland att man inte kan bedöma hur Donald Trump kommer att reagera i olika frågor.

Större tyngd

Frågan är om utrikesminister Rex Tillerson vid sitt första diplomatiska besök i Moskva kan klargöra vad USA vill.  Men han har en klar fördel mot sin föregångare John Kerry i samtalen med den ryska utrikesministern Sergej Lavrov.

Ryssland respekterar styrka och Tillersons ord har betydligt större tyngd sedan USA visat sig berett att använda militära medel i Syrien.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Syrienkriget

Mer i ämnet