En pojke i Al-Sakhoor-området i östra Aleppo. Foto: TT

Bakgrund: Varför attackerar USA Syrien?

Uppdaterad
Publicerad

Efter sex år av krig i Syrien har USA nu avfyrat kryssningsrobotar mot mål i Syrien. Flera personer uppges ha dött. Det var natten mot fredagen som amerikanska militären genomförde attacken som är ett svar på giftgasattacken i veckan.

Kriget i Syrien började med ett uppror mot presidenten Bashar al-Assad för sex år sedan. Sedan dess har rebellerna och regimen stridit mot varanda och kriget beskrivs av hjälporganisationer som vår tids värsta humanitära kris. Över halva landets befolkning är på flykt från sina hem. Enligt UNHCR är hälften av dem barn och många är svårt traumatiserade.

LÄS MER: Inbördeskriget i Syrien inne på sitt sjunde år

Syrienkriget

Den 15 mars 2011 inleds ett uppror mot president Bashar al-Assad och hans regim i Syrien. Sex år senare uppges striderna i landet ha kostat mer än 470.000 personer livet, förödelsen i landet är enorm och halva landets befolkning är på flykt.

Under våren och hösten 2011 kräver syrier utökade medborgerliga rättigheter i de största protesterna dittills mot Assad-familjens 40-åriga, stenhårda styre. Demonstrationerna slås brutalt ner. FN:s generalsekreterare Ban-Ki-Moon vädjade flera gånger till Bashar al-Assad att upphöra med våld mot civila.

Under 2012 eskalerar kriget med tyngre vapen, som krigsflyg. Oppositionella Fria syriska armén (FSA) tar strid om huvudstaden Damaskus. Samtidigt försöker rebellgrupper även inta Aleppo, landets andra största stad som sedan dess varit mellan regimstyrkor och rebellgrupper.

I augusti 2013 anklagas regimen för att ha dödat över 1.400 människor med kemiska vapen. I september samma år kommer USA och Ryssland överens om en plan för att förstöra Syriens kemvapen. FN:s säkerhetsråd antar enhälligt en resolution om att förstöra Syriens kemvapenarsenal.

Därför står Ryssland på Assads sida

Under åren som kriget pågått har USA haft en passiv roll. Ryssland har vid flera tillfällen använt sig av sin vetorätt i FN:s säkerhetsråd och stoppat resolutioner om vapenvila och sanktioner.

Det finns flera anledningar till att Ryssland är allierade med Syrien. Landet har sedan Sovjetunionens dagar en nära och vänskaplig relation med Syrien. Ryssland bidrar ekonomiskt till bland annat infrastrukturprojekt och är dessutom den i särklass största vapenleverantören till Syrien.

– Putin vill göra comeback i Mellanöstern. Efter 20 års förödmjukelser i regionen ser man nu chansen att komma tillbaks som en stor spelare, som man en gång i tiden var, säger Per Jönsson, redaktör och mellanösternexpert på utrikespolitiska institutet, i en tidigare artikel på SVT Nyheter.

Dessutom har Ryssland sin enda stora örlogsbas utanför landets gränser i syriska Tartus. Den ligger mycket strategiskt i östra Medelhavet och för Ryssland är stabilitet i Syrien en garant för att behålla sin viktiga hamn.

80 döda av nervgasen

Under hösten 2016 bryter USA samtalen med Ryssland och försöken att gemensamt försöka lösa krisen i Syrien.

I december 2016 dör civila i svält i belägrade byar och massflykten leder till politisk kris i EU. En temporär vapenvila förhandlas fram i Aleppo men bryts efter mindre än ett dygn.

I april 2017 kommer uppgifter om en kemgasattack i staden Khan Skeikhun. De första vittnesuppgifterna tyder på att det rör sig om ett nervgasliknande ämne. Omkring 80 personer ska ha dött av nervgasen, enligt vittnesuppgifter och bilder som når omvärlden ska många ha kvävts till döds. Ett par dagar senare pekar obduktioner av flera offer för gasattacken på att det var stridgasen sarin.

Omvärlden fördömer kemattacken och Syriens regim pekas ut som ansvariga. Men Syriens regim förnekar att de ligger bakom attacken och landets utrikesminister håller en pressträff där man säger att kemvapnen tillhörde rebellerna.

Bilder på livlösa barn

Den 6:e april, dagen före USA avfyrar kryssningsrobotar mot mål i Syrien, gör USA:s FN-ambassadör Nikki Haley ett uppmärksammat framträdande i FN där hon riktar stark kritik mot Ryssland och Syrien. Under mötet visade hon upp starka bilder på livlösa barn och hotade med att USA kunde komma att ingripa på egen hand i USA om inte FN kan enas.

Den 7:e april nås omvärlden av beskedet att USA nu har inlett en egen attack på Syrien efter en direkt order från president Donald Trump. 59 kryssningsrobotar av typen Tomahawk avfyras, natten mot fredagen den 7:e april, mot ett flygfält i närheten av staden Homs. Enligt de första uppgifterna under morgonen ska minst fyra personer dött.

LÄS MER: Kritiska röster i USA mot Trumps bombning

LÄS MER: Efter giftgasattacken – USA har avfyrat missiler mot Syrien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet