Donald Trump för första gången som president inne inne i det Ovala rummet, presidentens kontor i Vita huset, tillsammans med vice president Mike Pence (t.v). Foto: TT / Reuters / Jonathan Ernst

Trump undertecknade första beslutet – om Obamacare

Uppdaterad
Publicerad

President Donald Trump har nu undertecknat sitt första verkställande beslut. Och det första beslutet gäller den av bland annat Trump så hårt kritiserade hälsovårdsreformen Obamacare.

Strax efter det att installationsparaden tog slut gick han in i Ovala rummet i Vita huset och skrev på ett beslut. Det han satte sin signatur på handlar om att minska den administrativa bördan för myndigheterna kring hälsovårdsreformen Obamacare.

Lagen har gjort att 20 miljoner fler amerikaner är försäkrade sjukvård. Trump har tidigare sagt att han ska ersätta Obamacare, och att alla ska ha rätt till sjukvård. Bara en tredjedel av USA:s befolkning har rätt till sjukvård med offentlig sjukförsäkring, de som har fyllt 65 och de allra fattigaste.

USA-val 2016

På plats i Ovala rummet skrev Trump också på utnämningarna för försvarsministern James Mattis och John Kelly, minister för inrikes säkerhet.

Mike Pence svor senare in de två nya ministrarna inne i Vita huset.

98 röster för

James Mattis var den första att godkännas av senaten. Han har ett förflutet som general inom den amerikanska militären och gick i pension 2013. Vanligtvis måste det ha gått sju år innan en ex-militär kan väljas till försvarsminister, men med senatens godkännande kan denna period kringgås. När det gällde omröstningen av Mattis fick han 98 röster för och en röst emot.

Även den nya ministern för inrikes säkerhet har ett förflutet inom militären. John Kelly är en pensionerad general. Han fick 88 röster för och elva röster emot.

Omröstning skjuts upp

Det har även talats om att det skulle röstas om Mike Pompeo för rollen som CIA-chef, men den omröstningen har skjutits upp till måndag rapporterar CNN. Tre demokratiska senatorer motsatte sig den snabba konfirmationen av Pompeo.

Härnäst väntar ett flertal baler i Washington DC som en del av installationsriten.

Fakta: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell och golfbanor.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan ”The Apprentice”). Äger medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i 2015. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio i juli 2016. Vann presidentvalet över demokraten Hillary Clinton den 8 november i fjol. Svors in som USA:s 45:e president den 20 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet