Donald Trump och Paul Ryan Foto: TT

Trump vägrar stöd till Paul Ryan

Uppdaterad
Publicerad

Den republikanske presidentkandidaten Donald Trump fortsätter att underblåsa stridigheterna inom sitt eget parti. Genom att vägra uttrycka sitt stöd till flera högt uppsatta republikaner, bland andra talmannen Paul Ryan, ser han ut att gräva gapet mellan sig själv och partiledningen än djupare.

Sprickorna växer inom det republikanska partiet i USA.

Under tisdagen sa partiets presidentkandidat Donald Trump till Washington Post att han inte stöder talmannen Paul Ryan inför dennes kommande omval till representanthuset. Som talman i representanthuset innehar Paul Ryan det republikanska partiets just nu mäktigaste folkvalda ämbete.

USA-val 2016

– Jag gillar Paul, men det är hemska tider för vårt land. Vi behöver väldigt starkt ledarskap, säger Trump, och tillägger om sitt stöd:

– Jag har bara inte kommit till den punkten än.

En gliring mot Ryans egna ord

De sista orden kan tolkas som en pik direkt mot Ryan som i maj själv använde en liknande formulering för att förklara att han ännu inte var redo att acceptera Trump som sitt partis presidentkandidat. Först i juni svängde Ryan och gav Trump sitt stöd.

Presidentkandidaten hävdade också att Ryan kommit till honom och bett om stöd.

– Varken talmannen eller någon i hans stab har någonsin bett om Donald Trumps uttryckliga stöd, säger däremot Zack Roday, talesperson för Ryans omvalskampanj.

– Vi är säkra på seger oavsett.

Kritiserade Trumps uttalanden om soldat

Donald Trump gav i intervjun med Washington Post också samma besked om uteblivet stöd till senatorn och tidigare presidentkandidaten John McCain, liksom New Hampshire-senatorn Kelly Ayotte.

De båda, tillsammans med Ryan, var bland de hårdaste kritikerna inom partiet mot Trump i stormen efter presidentaspirantens nedsättande kommentarer om föräldrarna till en stupad muslimsk USA-soldat.

Republikansk ledamot röstar på Clnton

Under tisdagen förklarade också den första republikanska kongressledamoten att han kommer att lägga sin röst på demokraternas kandidat till presidentposten, Hillary Clinton.

”[Trump] är olämplig att tjäna vårt parti och kan inte leda det här landet. Han är obotfärdig i allt han gör”, skrev Richard Hanna i en kolumn i New-York-tidningen The Post-Standard.

Obama: Visa ert motstånd

Den nuvarande presidenten Barack Obama, från demokraternas parti, uppmanade också under dagen fler republikaner att öppet visa sitt motstånd till Donald Trump som USA:s nästa president.

– Det måste komma ett tillfälle då ni säger att ”det här är en person som jag inte kan stötta som president, även om han säger sig tillhöra mitt parti”, sa Obama.

Hollande: Får en att vilja spy

Även Frankrikes president François Hollande har gett sig in i polemiken kring den republikanske kandidaten i USA.

– Hans excesser får en att vilja spy, även med USA:s mått, särskilt när han talar illa om en soldat, om en soldats minne, sa han inför journalister i Paris, rapporterar AFP.

Han beskrev Trumps propåer som ”sårande och förnedrande”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet