Foto: TT

Trump vann i Indiana – Cruz hoppar av

Uppdaterad
Publicerad

Favorittippade republikanske kandidaten Donald Trump vann nattens primärval i Indiana. Samtidigt meddelande hans huvudmotståndare Ted Cruz att han hoppar av kampanjen.

Det blev som väntat seger för republikanen Donald Trump i nattens primärval i Indiana. Med det har han ytterligare stärkt sina chanser att kamma hem nomineringen som republikanernas presidentkandidat.

”Nu börjar den egentliga valkampen mellan huvudmotståndarna Hillary Clinton och Donald Trump och den spås bli den kanske smutsigaste och mest aggressiva någonsin”, skriver SVT Nyheters USA-korrespondent Erika Bjerström i en analys, en kampanj som kan få det amerikanska folkets politikerförtroende att sjunka ännu mer.

USA-val 2016

Ingick i pakt

Ted Cruz taktik att ingå en pakt med Ohioguvernören John Kaich för att försöka stoppa sin huvudmotståndares fortsatta framgångar, visade sig bli verkningslös. Inget verkar kunna stå i vägen för Trumps segertåg.

Efter att rösterna börjat räknas stod det snabbt klart att Trump hade vunnit över sin rival Cruz. Trump fick 53 procent av rösterna och Cruz runt 37 procent.

Såg sig besegrad

Ted Cruz meddelande efter att resultatet stod klart att han ger upp sina försök att bli Republikanernas presidentkandidat och att han därmed avbryter sin kampanj.

– Jag har sagt att jag skulle fortsätta så länge som det fanns en livskraftig väg till seger. Jag är ledsen att säga det, men ikväll verkar den vägen har stängts, sa Cruz i sitt tal.

Nu kvarstår endast John Kasich som Trumps utmanare. Han lovar att fortsätta sin kampanj tills en kandidat når de 1 237 delegater som behövs för att vinna partiets presidentrace, uppger Politico. Dock har Kaisch ingen realistisk chans att bli nominerad då han enbart vunnit den staten han är guvernör i, Ohio.

Hyllade sin motståndare

Trump hade inte väntat sig ett avhopp från konkurrenten Ted Cruz, sade han när han höll ett tal i New York efter resultaten från Indiana.

– Jag har tävlat i olika tävlingar i hela mitt liv. Sport, affärer eller politik. Och jag har mött några av de bästa motståndare jag någonsin har mött här i politiken.

– Ted Cruz är en sjuhelsikes motståndare, han är smart och har en fantastisk framtid.

Trump sade att han förstår hur Cruz och hans familj känner sig efter förlusten och passade på att hylla de motståndare som har hoppat av under vägen.

– Vi vill ha dem med för vi kommer att vinna i november. Och vi kommer att vinna stort.

Sanders vann över Clinton

Det var länge väldigt jämt mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders. Men slutligen var det Sanders som stod som vinnare i Demokraternas primärval. Sanders fick cirka 53 procent av rösterna, och Clinton cirka 47 procent.

En vinst som inte kommer att påverka det redan stora försprång som redan Clinton skaffat sig. Sanders var dock segerviss trots den uppförsbacke han befinner sig i.

– Jag vet att Clintons kampanj tror att den här kampanjen är över. De har fel, sa han i en intervju efter att resultatet stod klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet