Foto: TT

Trumps dotter med på resa till Japan

Uppdaterad
Publicerad

Japans premiärminister Shinzo Abe känner sig övertygad om att Donald Trump är en person som han kan ha stort förtroende för. Det säger han efter mötet med den tillträdande presidenten som hade med sig sin dotter Ivanka Trump.

– Vi kunde ha ett väldigt uppriktigt samtal under en betydande tid. Det hölls i en väldigt varm atmosfär. Vår allians kommer inte att fungera i framtiden utan tillit mellan våra två länder, säger Abe.

Abe gav få detaljer om vad de pratat om, men uppgav att de kommit överens om att träffas igen för mer djupgående diskussioner.

USA-val 2016

Dotterns inflytande

Medierna stängdes ute, men fotografier från Japans regering visar hur Ivanka Trump fanns med i rummet. Hennes närvaro understryker familjens inflytande i Trumps kommande regering.

Japan är en av Washingtons närmaste allierade. Trump skrämde upp Tokyo under valkampanjen genom att bland annat säga att Tokyo behöver betala mer för att upprätthålla de militärbaser som USA har i landet, och att Japan kan behöva egna kärnvapen. Donald Trump har också pratat om att riva upp handelsavtalet TPP.

Mötet med Abe var Trumps första med en utländsk ledare sedan han valdes till president i förra veckan. Trump har tidigare träffat Mexikos president Enrique Peña Nieto i samband med valkampanjen.

Personlig vendetta

I går rapporterades att Donald Trumps svärson Jared Kushner, Ivankas man, ska ha tvingat bort flera tunga namn bland ministerkandidaterna i en personlig vendetta.

Enligt nyhetsbyrån AFP ska två medlemmar i övergångsstaben, Mike Rogers, som tidigare lett representanthusets underrättelseutskott, och lobbyisten Mike Freedman ha tvingats bort av Kushner.

Åtgärden ses som en utrensning av förtrogna till New Jersey-guvernören Chris Christie, som i fredags fick lämna ordförandeposten i Trumps övergångsgrupp.

Christie, som tidigare var åklagare, åtalade Jared Kushners far 2004. Det resulterade i en dom på två års fängelse för den i dag 62-årige affärsmannen och filantropen Charles Kushner, som innan årets val rapporteras ha stöttat Demokraterna.

– Det pågår en väldigt organiserad process när jag bestämmer mig för regeringen och många andra positioner. Jag är den enda som vet vilka finalisterna är! skrev Donald Trump på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet