Donald Trumps kampanjkassa tycks sina. Foto: TT

Trumps kampanjkassa allt skralare

Uppdaterad
Publicerad

Kassan till Donald Trumps kampanj sinar. Detta då allt fler bidragsgivare väljer att rikta sina donationer till republikaner i senaten och representanthuset – i syfte att stärka partiet inför en trolig Clinton-seger.

Allt fler bidragsgivare tycks nu vända den republikanske presidentkandidaten Donald Trump ryggen, enligt siffror från den amerikanska federala valmyndigheten, uppger New York Times.

Enligt tidningen har tiotusentals dollar som donerats under de senaste veckornas valspurt inte hamnat hos Donald Trumps kampanj, utan i stället styrts till republikanska kandidater i senaten och representanthuset.

USA-val 2016

Bidrar inte själv till kampanjen

Dessutom tycks Trump ha förlorat sin största bidragsgivare – det vill säga sig själv.

Under de tre första veckorna i oktober bidrog Donald Trump inte med några kontanter till sin kampanj och endast 31.000 dollar för att betala hyror och löner till de personer som arbetar med den.

Det är endast en bråkdel av det bidrag på två miljoner dollar som han varje månad donerat till sin kampanj sedan han vann nomineringen i juli.

Vad gäller Hillary Clintons kampanj ser siffrorna betydligt ljusare ut, enligt New York Times.

I mitten av oktober strömmade 2,8 miljoner dollar varje dag in till Clintons kampanjkassa – en siffra som är fyra gånger så stor som den som hamnade hos Trumps kampanj.

”Det är för sent”

Enligt miljardären Stanley Hubbard, som tidigare i år blev en av de största  bidragsgivarna till Trumps kampanj, är den senaste tidens utveckling ett tecken på att viktiga republikanska bidragsgivare nu försöker gardera sig i det fall Clinton vinner presidentvalet i november.

– Jag har hört att folk är oroliga över att Hillary kommer att bli president, och att man därför måste satsa på att få republikaner i senaten, så att man på så vis skapar en ”brandvägg”. Jag tror att folk har fått nog av att skänka pengar – det är för sent.

De som vinner på den senaste tidens utveckling är republikaner i senaten och representanthuset, som under de senaste veckorna uppmanats av demokrater att antingen förklara sin lojalitet med Trump eller förskjuta honom, enligt tidningen.

Inflytelserika republikaner vänder Trump ryggen

Men de senaste siffrorna är inte det enda bakslaget för Trumps kampanj. För en tid sedan gick ett antal av det republikanska partiets tyngsta bidragsgivare ut och uppmanade andra att inte längre donera pengar till Donald Trumps kampanj efter Trumps nedsättande uttalanden om kvinnor.

Gruppen, som består av ett antal framgångsrika och mycket förmögna republikaner, har under årens lopp donerat många miljoner dollar till partiet, uppmanade då partiets nationella kommitté att bryta banden med Trump då man sade sig frukta att sexanklagelserna skulle komma att permanent skada det republikanska partiets image.

Demokrater lägger mer på reklam

En viktig del av den såväl republikanska som demokratiska kampanjen har bestått av den reklam de båda partierna bombarderat de amerikanska väljarna med, och även här tycks demokraterna ha ett försprång.

Siffror som offentliggjordes under dagen visar att Hillary Clinton och den ”super-pac” som stöttar henne har spenderat nära 3,26 miljarder kronor på olika former av reklam under valrörelsen, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Republikanen Trump och de två superkommittéerna på hans sida har under samma period endast lagt drygt 1,33 miljarder kronor på reklam.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet