Foto: TT

Trumps sista chans att vända siffrorna

Publicerad
Analys ·

Donald Trumps rakt uppåtgående bana har brutits. Hans opinionssiffror pekar bara nedåt och partivännerna överger honom en efter en. Men Trump ger inte upp utan strid och den sista debatten mot Hillary Clinton kan bli ännu hårdare än de två tidigare. Nu måste han satsa allt för att vinna.

Eva Elmsäter

Utrikesreporter

Det har varit tio oerhört omvälvande dagar sen den förra presidentdebatten. Donald Trumps attityd mot kvinnor har upprört väljarna. Flera kvinnor har trätt fram och anklagat honom för övergrepp. De läckta bandinspelningarna där han talar om hur han kan tafsa och göra vad han vill mot kvinnor har vållat honom stor politisk skada. Mycket större skada än alla hans tidigare uttalade åsikter om till exempel muslimer, om papperslösa migranter och om mexikaner som särskilt kriminella.

Det verkar som om Donald Trump har gått över en röd linje och att han nu inte kan reparera skadan. Hillary Clinton har tjänat på den senaste tidens upprörda debatt om övergrepp mot kvinnor och sexism i det amerikanska samhället. Men hon har varit förvånansvärt tyst i kören av fördömanden.

USA-val 2016

Besvärande historia

Hillary Clinton har genomlevt skandalerna runt sin egen mans otrohetsaffärer. De skandalerna höll på att fälla Bill Clinton och Hillary ställde upp bakom honom. Det här har lämnat sina spår och hon har kritiserats av kvinnor för sitt agerande då.

Nu verkar hon ha svårt att tala med stor upprördhet om Trump, istället använder hon Michelle Obama som murbräcka. Hon hänvisar till Michelle Obamas mycket uppmärksammade uttalanden om att Trump sätt att tala om kvinnor ”skakat mig i mitt innersta”.

Hon låter Michelle Obama än en gång föra hennes talan. Frågan är om hon kan göra det igen under debatten. För det här ämnet kommer man inte att kunna gå förbi. Och Donald Trump kan fortsätta attackera Bill Clinton.

Mejl-historien

Trump kommer säkert att fortsätta angripa Hillary Clinton för hennes sätt att använda en privat server till sina tjänstemejl. Det har kritiserats också från officiellt håll. Det har också kommit fram mer uppgifter genom läckta Wikileaks.mejl den senaste veckan som kan användas mot henne. Trump kommer att försöka utmåla Clinton som opålitlig, ombytlig och i maskopi med Wall Street. Han kommer också med säkerhet att fortsätta tala om frihandel och alla jobb som försvunnit från USA.

Riggat val

Donald Trump kommer troligtvis också att återigen föra fram sina anklagelser om att valet skulle vara riggat. Det är anklagelser som chockat både demokrater och republikaner. USA:s demokratiska system har alltid hållits högt och ansetts vara oantastligt.

Men frågan är hur aggressivt Trump kommer att agera eftersom det är viktigt för honom att göra en mycket bättre debatt än han gjort tidigare. Det kan vara hans sista chans att påverka väljare i mitten.

Den tredje debattens ämnen kommer annars att likna debatt nummer två: Invandring, ekonomi, Högsta Domstolen, utrikes-konflikter och lämplighet att vara president. Chris Wallace från FOX News kommer att leda debatten från Las Vegas, han är registrerad demokrat.

Vad som inte finns med och som inte kommit upp under de tidigare debatterna är klimatfrågan. En fråga som Hillary Clinton har lagt fram riktlinjer för hur den ska tacklas, åtminstone på sin hemsida. Donald Trump däremot har länge hävdat att klimatförändringar är lurendrejeri. En ståndpunkt som kan vara svår att hålla fast vid, enligt kritikerna, om man ser på den senaste tidens allt våldsammare orkaner, som den som nyss drabbade Haiti och USA.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

USA-val 2016

Mer i ämnet