En migrant försöker ta sig över stängslet till kanaltunneln i Calais. Foto: TT

Trycket på kanaltunneln ökar

Uppdaterad
Publicerad

Under natten till måndagen gjordes 1.700 försök av migranter att ta sig in i kanaltunneln mellan franska Calais och engelska Dover. Det var ett betydligt kraftigare stormningsförsök än föregående nätter.

Den franska polisen använde på söndagen tårgas för att få migranterna, som hade rivit ned del av stängslet vid tunnelns ingång, att backa. I ett videoklipp syns migranter stå och ropa ”Öppna gränsen” till polisen som svarar med gas.

Under natten gjordes 1.700 försök att korsa gränsen mellan Storbritannien och Frankrike. Enligt den franska polisen slogs 1.000 av inträngningsförsöken tillbaka, medan 700 fångades upp innanför stängslen till tunneln. En migrant greps efter att ha kastat en sten i ansiktet på en polisman.

Sedan juni har tio människor mist livet när de försökt ta sig till Storbritannien via tunneln.

Den brittiska regeringen har lovat att skjuta till mer pengar för att stärka säkerheten vid tunnel, bland annat har man föreslagit fler säkerhetsvakter, ytterligare stängsel och kameraövervakning. Samtidig vill regeringen försvåra illegal invandring. Polisen ska få rätt att beslagta papperslösa migranters löner och hyresvärdar som inte kollar upp om hyresgäster befinner sig i landet legalt kan komma att straffas med upp till fem års fängelse.

Richard Lambert, en representant för hyresvärdsföreningen, säger till The Telegraph att hyresvärdarna nu ”blir ombedda att göra gränspolisens jobb”. Enligt honom kan de nya reglerna också leda till att migranter tar till ”desperata” åtgärder och att människor utsätts för fara.

Uppskattningsvis 5.000 migranter har slagit läger i Calais i förhoppning om att kunna komma till Storbritannien via kanaltunneln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.