Ett godkännande från Vallonien krävs annars för att Belgien – som sista land – ska säga ja till Ceta. Foto: TT

Fortsatt stopp för EU:s handelsavtal

Uppdaterad
Publicerad

EU:s frihandelsavtal med Kanada är ännu inte i hamn. Den belgiska delstaten Vallonien fortsätter att säga nej till avtalet.

För att EU ska kunna ingå en överenskommelse med Kanada om frihandel vid ett toppmöte i nästa vecka så måste alla 28 EU-länderna säga ja. Men Belgien kan inte ge sitt klartecken så länge delstaten Valloniens parlament säger nej.

Under torsdagen fick Valloniens delstatsregering ta emot en förklaring om hur handelsavtalet, Ceta, ska tolkas, vilket hade förhandlats fram av EU-kommissionen och Kanada. Syftet med förklaringen var att minska oron för avtalets konsekvenser.

– I det här skedet är dokumentet fortfarande inte tillräckligt för oss, sade den vallonske ministerpresidenten Paul Magnette, enligt tv-kanalen RTBF, sent på torsdagskvällen.

Vissa framsteg

Han medgav dock att vissa framsteg gjorts på jordbruksområdet, men farhågor kvarstår bland annat när det gäller företags möjligheter att stämma stater och förklaringens juridiska värde.

Magnette uppgav också att Kanada är mer öppet för Valloniens invändningar än EU-kommissionen. Kontakterna med EU-kommissionen fortsätter dock på fredagen, då Magnette även ska träffa Kanadas handelsminister Chrystia Freeland. Magnette ska även komma till utskottet för europeiska frågor i det vallonska parlamentet, uppger tidningen Le Soir.

Oro för framtiden

Om den belgiska regeringen får klartecken från Vallonien så kan de 28 EU-ländernas EU-ambassadörer godkänna en överenskommelse inför toppmötet med Kanada senare i veckan. Även Rumänien och Bulgarien har haft invändningar, men de har handlat om att deras medborgare inte åtnjuter samma visumfrihet till Kanada som andra EU-medborgare.

EU-ledarnas permanente ordförande Donald Tusk uttryckte vid det pågående toppmötet i Bryssel oro för vad som ska hända med framtida handelsavtal om inte EU lyckas sluta ett avtal med Kanada.

– Om vi inte kan överbevisa folk om att handelsavtal är i deras intresse så kan vi inte bygga upp ett folkligt stöd för frihandel. Och jag är orolig för att det betyder att Ceta kan bli vårt sista frihandelsavtal, sade Tusk.

Fakta: Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om ett frihandelsavtal Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

EU-kommissionen hoppas nu att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft från årsskiftet, om klartecken kan ges från EU:s medlemsländer och EU-parlamentet. Ett högtidligt undertecknande är planerat till det EU-besök som Kanadas premiärminister Justin Trudeau har tänkt göra den 27 oktober. För parlamentets del väntas en omröstning tidigast i december.

I efterhand krävs även att avtalet slutligt godkänns av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Cetaanhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.