Foto: TT

Hollande: ”Jag är fly förbannad”

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president medger att han och hans partner Valérie Trierweiler nu går igenom en ”svår period” men vill inte svara ja eller nej på om hon fortfarande är landets första dam.

I det som kanske är karriärens viktigaste presskonferens för den franska presidenten François Holland idag gav den pressade presidenten besked om hur krislandet ska upp ur den ekonomiska svackan.

Och även om stora delar av de 600 journalisterna på plats i Elyséepalatset  kommit dit för att få ställa frågor om Hollands nattliga utflykter till sin påstådda älskarinna skådespelerskan Julie Gayet fick det inga svar av Hollande.

– Frågor om min privatliv är och förblir privat sa Hollande  som svar på frågan om hans sambo journalisten Valerie Trierweiler fortfarande är hans sambo efter avslöjandena i en veckotidning i helgen.

– Alla och envar kan genomgå svåra prövningar i sitt privatliv. Det är smärtsamma tider. Jag har en begäran. Det är att dessa frågor fortsätter att vara privata. Det här är inte platsen att prata om dessa privata problem. Jag kommer inte att svara på några frågor om mitt privatliv nu.

Är ”fly förbannad”

Hollande fick också frågan om huruvida han ska gå vidare med planerna på att stämma den tidning som publicerat uppgifterna om hans kärleksaffär.

Han svarade inte direkt på frågan men konstaterade att han är ”fly förbannad” på det som hänt och konstaterade att publiceringen är att likställa med ett övergrepp på varje individs grundläggande rättigheter.

Hollande har kritiserats i fransk media, inte för att ha en älskarinna, utan för att ta för lättvindigt på säkerheten, han har lämnat palatset utan sina vanliga livvakter nattetid. Uppgifter i media talar också om att lägenheten han ska ha haft sina påstådda möten i ägs av en man med koppling till den korsikanska maffian.

Men paradoxalt nog kan affären ha stärkt hans ställning,  i en gallupundersökning i helgen säger 77 procent av väljarkåren att det inträffade hör till presidentens privatliv, enligt AFP. Mätningen gjordes innan Trierweiler fördes till sjukhus. 

Affären gjorde honom mänsklig

Hollande har hittills haft ett lågt förtroende som president, mycket på grund av sättet han sköter landets ekonomi, hittills har han bara höjt skatter och inte sparat alls har det hetat, men han har också kritiserats för sin träiga personlighet och nu blev han plötsligt mänsklig i fransmännen ögon.

Arbetslösheten har aldrig varit högre i oktober närmare 3,7 miljoner öppet arbetslösa och tillväxten i princip obefintlig.

Hollandes besked i dag är att han vill spara 50 miljarder euro i de offentliga utgifterna, det motsvarar ungefär 4 procent han föreslår också en slags ”ansvarspakt” där företagare ska få skattelättnader om de anställer arbetslösa.

Trots inledning på presskonferensen då presidenten vägrade svara på privata frågor så återkom flera av de utländska journalisterna med upprepade försök att få honom att reagera och till slut lovade Hollande besked innan det planerade statsbesöket i USA om en månad om vem som är rikets första dam. Men han vidhöll att respekten för privatlivet är en grundläggande rättighet i Frankrike som han tänker värna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.