Turkiet kan riva upp avtal med EU

Publicerad

Turkiet ska göra en fullständig översyn av alla politiska och administrativa förbindelser med EU efter folkomröstningen om en ny författning den 16 april. Flyktingavtalet med EU kommer att omfattas, uppger president Erdogan. Däremot vill han behålla de ekonomiska relationerna, rapporterar Reuters.

Turkiets förbindelser till EU har blivit särskilt ansträngda sedan två medlemsländer stoppat planerade turkiska kampanjmöten på sitt territorium. Tyskland och Nederländerna har hänvisat till säkerhetsproblem.

Erdogan har i sin tur anklagat dem för att tillämpa ”nazimetoder” och att kväva yttrandefriheten.

EU har kallat till sig Turkiets speciella sändebud för att få en förklaring till president Recep Tayyip Erdogans uttalande om att européer riskerar att bli otrygga på världens gator.

Han sade det i ett tal i Ankara innan terrorattacken vid det brittiska parlamentet begicks i onsdags.

– Om ni fortsätter att bete er på det här sättet, kommer ingen europé, ingen västerlänning att kunna gå fridfullt och säkert på gatorna i någon del av världen, sade Erdogan enligt AFP.

Margaritis Schinas, talesperson för EU-kommissionen, fick på torsdagen frågan om EU skulle be Erdogan att upphöra med liknande kommentarer i framtiden, men Schinas avböjde att kommentera.

– Vi är alla väldigt försiktiga med att uttrycka värderande kommentarer vid denna väldigt känsliga tidpunkt, sade han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.