Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu på säkerhetskonferensen i München i Tyskland. Foto: TT

Turkiet kan strida i Syrien

Publicerad

Snart kan Turkiet inleda markoperationer mot terrorgruppen Islamiska staten (IS) i Syrien, säger Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu, enligt nyhetsbyrån AP. De kan möjligtvis få hjälp från Saudiarabien, tillägger han.

Efter att ha deltagit i en säkerhetskonferens i München i Tyskland meddelade Saudiarabien att landet är redo att skicka både jetplan och soldater till den turkiska flygbasen Incirlik, enligt turkiska medier. Flygbasen används av den USA-ledda koalitionen i kampen mot IS.

Exakt när detta kan tänkas ske är inte bestämt än enligt den turkiska utrikesministern, men förberedande besök har förekommit mellan de båda länderna.

Överens om hur de vill bekämpa terror

Turkiska medier har antytt att Turkiet och Saudiarabien är överens om att det behövs en markoffensiv i Syrien. ”Vid varje koalitionsmöte har vi alltid betonat behovet av en resultatorienterad strategi i kampen mot terrorgruppen”, säger Mevlüt Cavusoglu enligt turkisk media.

Omkring 2,5 miljoner syriska flyktingar befinner sig just nu i Turkiet. Dessutom har ytterligare tiotals tusen samlats vid landets gränser som följ av våldsamma regimattacker omkring den syriska staden Aleppo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.