Här ligger Mizsin bland flera av attentatets dödsoffer, mamma Halime besöker ofta sin dotter på den torra kyrkogården. Hon ber en bön när hon närmar sig Mizsins grav 4127 Foto: Niclas Berglund

Turkiet orkar inte med mer våld

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått en vecka sedan en självmordsbombare slog till mot bröllopet i Gaziantep och Turkiet tycks ha fått nog nu. ”Vi orkar inte mer. Våldet krossar oss.” Orden kommer från Halime Gurbuz. Hon har just begravt sin enda dotter, hennes man vårdas på intensivkliniken intill och deras son har splitterskador över stora delar av kroppen.

På platsen där fler än 50 dödsoffer skördades arbetar byggnadsarbetare nu intensivt med att dölja alla spår efter bomben. De djupa hålen, där metallskrotet borrade sig in, muras över och fasaderna målas med en ljusgul färg. Men dådet här passerade liksom alla gränser när terroristerna valde den kurdiska högtiden som mål. Bröllopet sågs av alla här som den gångna helgens stora fest. Och barnen kom för att dansa.

– Hela vår familj gick till festen. Men efter några timmar ville Halime gå hem. Det började bli mörkt, berättar hon.

Men hennes dotter, 15-åriga Mizgin, ville bara dansa lite till.

Minuterna senare fylldes den trånga gatan av ett eldhav och järnskrot som flög som projektiler bland de hundratals besökarna.

– Jag såg kroppsdelar komma emot mig och allt blev bara svart. När jag fick tillbaka medvetandet såg jag min dotter liggandes på marken. Några minuter senare dog hon i mina armar, säger Halime Gurbuz.

Regeringen måste ta ansvar

Vi träffar familjen i deras hem i kvarteret intill attentatsplatsen. Hennes 15 årige son Mehmet får sina sårskador omlagda, men värst är sorgen.

– Mizsin var min enda dotter. Mitt allt. Nu kräver vi att vår regering tar sitt ansvar och skyddar också oss kurder, men dom kan aldrig betala tillbaka vad vi förlorat, säger Halime Gurbuz.

Minister lovar gripanden

Säkerheten är hög i området den här dagen eftersom en av President Erdogans närmaste män, Bulent Tufenkci, är på besök i de drabbade kvarteren. Och på SVT:s fråga hur Turkiet ska stoppa våldet i landet kommer svaret snabbt.   

– Vi ska hitta de skyldiga och tvinga terroristerna att ge upp. Precis som vi just nu gör på syrisk mark, där vi besegrar IS, säger Bulent Tufenkci, som är handelsminister i den turkiska regeringen.

Fler offer kommer att skördas

Sedan förra sommaren har en våg av terror drabbat Turkiet och speciellt det här området nära den syriska gränsen.

Men utredningen kring terrordådet i Gaziantep går långsamt. Ingen ansvarig har gripits, trots att den turkiska regeringen pekar ut Islamiska staten som ansvarig. Fler än 30 av dödsoffren som skördades vid självmordsattentatet var barn. Och i de här kvarteren av Gaziantep blir inget sig likt igen och på kyrkogården strax utanför stan har en hel sektion grävts för bomboffren. Många är fortfarande svårt skadade och fler dödsoffer kommer att skördas.

15-åriga Mizgin har redan begravts och familjen visar oss var hon vilar.

– Jag förlorade min själ, mitt hjärta när Mizsin dog. Nu får inget mer blod flyta. Vi vill ha fred, säger Halime Gurbuz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.