Arkivbild på en rysk MIG-29 Foto: TT

Turkiet: Ryskt stridsflyg kränkte vårt luftrum

Uppdaterad
Publicerad

Ett ryskt stridsflyplan ska i helgen ha kränkt turkiskt luftrum i samband med flygangreppen över Syrien. Det uppger Turkiets utrikesdepartement och den turkiska regeringen har framfört skarpa protester till Moskva.

Incidenten ska ha inträffat nära Turkiets gräns mot Syrien i lördags. Två turkiska F-16 plan skickades upp för att bemöta och mota tillbaka det inkräktande ryska planet, meddelade Turkiets utrikesdepartement på måndagmorgonen.

Formell protest

Rysslands ambassadör i Turkiet har kallats till utrikesdepartementet för en formell protest mot kränkningen, rapporterar Reuters. I ett uttalande underströk den turkiska regeringen vikten av att händelsen inte upprepas, annars kommer Ryssland hållas ”ansvarigt för alla oönskade incidenter som kan tänkas inträffa”.

Enligt kommunikén har Turkiets utrikesminister Feridun Sinirlioglu haft telefonkontakt med med sin ryske motsvarighet Sergei Lavrov, liksom med företredare för Nato.

Samband med bombangrepp

Kränkningen av det turkiska luftrummet ska ha inträffat i samband med de flygangrepp som Ryssland i förra veckan inledde mot rebelllgrupper som strider mot president Bashar al-Assads styrkor i det syriska inbördeskriget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.