Foto: TT

Turkiet vill skynda på EU-förhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan besökte i dag Bryssel för att försöka få fart på medlemskapsförhandlingarna och lugna EU efter den senaste tidens politiska tumult i landet.

Det har varit en tid kantade av politik oro sedan sommarens demonstrationer i Taksim Gezipark i Istanbul som slogs ner av polisen med våld. Och när sedan Erdogan i julas sparkade stora delar av poliskåren efter att åklagaren inlett korruptionsutredningar mot flera politiska ledare har det varit stiltje i förhandlingarna.

EU-ledarna hävdar att Turkiet måste ta itu med sina interna stridigheter och att man måste slå vakt om ett fritt rättsväsende innan förhandlingarna kan ta fart igen. Erdogan hävdar och sin sida att det är just det han gör.

Flera EU-länder, däribland Tyskland och Frankrike, är öppet tveksamma till att Turkiet skulle gå med i EU och tycker bland annat att de kulturella skillnaderna är för stora. Samtidigt finns en oro för att tillväxtlandet Turkiet skulle kunna bli en för stor spelare i EU, med för mycket makt.

Under medlemskapsförhandling ska man komma överens om 35 olika ämnesområden där landet måste leva upp till EU:s standard. Hittills har EU och Turkiet förhandlat om 14 områden där bara ett av dem är färdigförhandlat. Åtta av dem är frysta på grund av den långa handelstvisten mellan Turkiet och Cypern.

Statsvetaren Amanda Paul, som företräder European Policy center, tycker att det skulle vara ett stort misstag av EU att inte upprätthålla förhandlingarna och att inte ställa hårda krav på Turkiet. Det är viltigt att man upprätthåller en tidtabell säger hon och lägger till:

– Det finns ingen press i nuläget och utan press kommer Turkiet aldrig tvingas till riktiga förändringar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.