En amerikanskt F-16C Falconlyfter från Incirlik år 2003 för ett rutinuppdrag över Irak. Nu har utländskt flyg åter tillåtelse att använda det turkiska flygfältet när den syriska gränsen, denna gång för att bekämpa IS. ARKIVBILD. Foto: TT

Turkiskt klartecken för USA-koalition

Uppdaterad
Publicerad

Det är nu fritt fram för utländskt stridsflyg att lyfta från turkisk mark för att attackera Islamiska staten (IS) i Syrien. Samtidigt fortsätter Turkiet offensiven mot PKK-fästen.

Turkiet har nu formellt undertecknat ett avtal med USA som ger den USA-ledda koalitionen, som bekämpar IS, tillåtelse att använda det turkiska flygfältet Incirlik som bas för framtida attacker. Avtalet gäller endast kampen mot IS och omfattar inte flygunderstöd till kurdiska soldater i norra Syrien, bekräftar en turkisk regeringstalesman, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Turkiet fortsätter bomba kurdiska fästen

Samtidigt har turkisk polis fortsatt att arrestera människor i landet. Enligt turkiska myndighetsuppgifter har nu totalt 1.302 personer med samröre till Islamiska staten (IS), PKK och vad myndigheterna kallar ”illegala vänstergrupper” gripits i Turkiet. Turkiskt stridsflyg har under onsdagen också fortsatt att bomba PKK-fästen både i Turkiet och i norra Irak.

Attackerna i Turkiet

PKK:s talesperson, Bakhtyar Dogan, uppger utan att precisera några dödssiffror att flyganfallen varat i tre timmar och ”orsakade en del skada”, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Irak och HDP kräver turkiskt bombstopp

Enligt Iraks premiärminister Haidar al-Abad är Turkiets angrepp på kurdiska styrkor i norra Irak en farlig upptrappning och ett hot mot landets suveränitet. De irakiska myndigheterna uppmanar nu Turkiet att undvika ytterligare upptrappning av konflikten, uppger TT.

Partiledaren för det prokurdiska oppositionspartiet HDP, Selahattin Demirtaş, manar med anledning av de turkiska flyganfallen båda sidorna – de turkiska och kurdiska styrkorna – till ett omedelbart stopp på våldsamheterna. Turkiets premiärminister Ahmet Davutoglu avvisade uttalandet och sa att det inte skulle bli aktuellt att återuppta fredsprocessen förrän HDP tar avstånd från de kurdiska rebellerna och PKK drar tillbaka sina styrkor från turkiskt territorium, uppger AP.

Demirtaş uttalande kommer samtidigt som en ej namngiven turkisk domare kräver att Demirtaş parlamentariska immunitet upphävs så att han kan åtalas för att ha förolämpat Turkiets ledande parti, APK, uppger Reuters.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Attackerna i Turkiet

Mer i ämnet