Foto: TT

Tiotusentals demonstrerade mot brexit

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals människor tågade genom centrala London för att protestera mot Storbritanniens utträde ur EU, en dryg vecka efter folkomröstningen. Deltagarna bar skyltar med texter som ”Bremain”, ”We love you EU” och ”Never gonna give EU up”.

Tusentals människor samlades i dag för att tåga genom centrala London för att protestera mot Storbritanniens utträde ur EU, en dryg vecka efter folkomröstningen.

Enligt arrangörerna var mellan 40.000 och 50.000 människor på plats. De flesta demonstranterna är unga och många bär EU-flaggan och skyltar med proeuropeiska budskap.

Brittisk EU-omröstning

”Vi kan hindra brexit genom att vägra acceptera folkomröstningen som slutgiltig och ta bort vårt finger från självförstörandeknappen.” skrev initiativtagaren Keiran MacDermott på protesten March for Europe's Facebooksida, där omkring 25 000 personer anmält intresse.

London röstade bremain

I London röstade 60 procent för att stanna i EU, medan bara 48 procent gjorde det i hela riket. Unga röstade också för att stanna i större utsträckning än äldre.

Hittills har omkring fyra miljoner människor skrivit under ett upprop för att hålla en andra folkomröstning. De huvudsakliga kandidaterna till att leda konservativa Torypartiet och bli ny premiärminister, Theresa May och Michael Gove, har sagt att resultatet från folkomröstningen kommer att stå fast. Samtidigt säger båda att det kan dröja innan de aktiverar artikel 50 i fördraget, vilket inleder den formella proceduren för att lämna EU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk EU-omröstning

Mer i ämnet