Till höger Zoïa Gruschelbauer, till vänster Juliette Chilowicz inom gymnasistfackföreningen FIDL. Foto: SVT

Tusentals demonstrerar mot ny fransk lag

Uppdaterad
Publicerad

I dag har tusentals personer och flera fackföreningar demonstrerat runt om i Frankrike mot den nya arbetsrättslagen som många fruktar ska försvaga löntagares rättigheter. Det är den fjärde större mobiliseringen på några månader och flera fackföreningar kräver att lagen dras tillbaka. Men i nuläget finns inga tecken på att det kommer bli så.

I ett hörn står en låda med tomma sprejburkar från tidigare demonstrationer. Vid bordet i mitten av rummet står Zoïa Gruschelbauer hängandes över ett bit papp som håller på att bli ett plakat med slagorden “arga gymnasister”.

Det är skollov i Paris den här veckan, men som ordförande i gymnasisternas fackförening FIDL har inte 17-åriga Zoia Gruschelbauer tid att ta det lugnt. När SVT träffar henne i föreningslokalen i Paris 19:e arrondissemang inför dagens demonstration förbereder hon flaggorna och plakaten som hon och hennes vänner ska bära.

– Det är ju vi som påverkas av den här lagen, inte våra föräldrar, och det är därför vi måste engagera oss mot den nu innan det är för sent, säger Zoïa Gruschelbauer.

Kräver tillbakadragande

Lagen som Frankrikes socialistregering tagit fram har blivit våldsamt kritiserad de senaste månaderna, särskilt av en rad fackföreningar och många unga, som kräver att lagen dras tillbaka. En av de stora stötestenarna handlar om att företag lättare kan förhandla anställningsförhållanden internt utan att styras av kollektivavtal, och att företag som bedöms befinna sig i en svår ekonomisk situation lättare kan avskeda anställda.

– Det här betyder att jag och en annan person som i framtiden gör exakt samma jobb har helt olika arbetsförhållanden som bestämts enligt lokala förhandlingar, säger hon.

Försvarar lagen

Från och med den 3 maj ska lagen debatteras i nationalförsamlingen där visst övertalningsarbete kommer behövas från socialistpartiets sida – partiet är splittrat i frågan och har inte alla ledamöter med på tåget. Men inom det regeringsledande socialistpartiet tycker inte lagens försvarare att kritikernas oro för försvagade rättigheter är befogad.

– Löntagaren blir rörligare utan att förlora sina sociala rättigheter. Man kommer bland annat få större rätt till utbildning under sin karriär, säger Annick Lepetit, talesperson för socialistpartiets parlamentsgrupp. 

Många ungdomar oroliga

Men trots regeringspartiets försök att dämpa kritiken pyr missnöjet med landets arbetsmarknad, där tillfälliga anställningar kortare än en månad, så kallade CDD, är den anställningsform som ökat mest de senaste åren. Många unga är arga på president Hollande och tycker han svikit dem då han lovade att prioritera just unga under sin mandatperiod som tar slut nästa år. 

Och ilskan går bortom fackförbunden. På torget Place de la République i centrala Paris pågår sedan i början av april varje kväll den spontana proteströrelsen Nuit Debout som Zoïa Gruschelbauer och hennes vänner stödjer.

– Det här är en ny form av protest som bottnar i missnöjet med arbetsrättslagen men som sedan vidgat sig och numera uttrycker ett mer allmänt missnöje med regeringens arbete de senaste åren.

”Som ett laboratorium”

Rörelsen har skapat viss oro i Elyséepalatset som har anledning att vara bekymrade för arga och mobiliserade unga. Samtidigt finns inga tecken på att arbetsrättslagen kommer dras tillbaka. Och även Nuit Debout har kritiserats. Demonstranterna har avvisats som oerfarna ungdomar som inte vill jobba, Pariscentrerade och utan mål då rörelsen i sin nuvarande form är ledarskapslös. 

– Rörelsen är som ett laboratorium. Man vet inte vilken form den kan komma att ta och det är just det som är bra, säger Zoïa Gruschelbauer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.