Enligt organisatörerna samlade dagens marsch över 100 000 personer. Foto: TT

Tiotusentals marscherade för Skottlands självständighet

Uppdaterad
Publicerad

Tiotusentals skottar har under lördagen deltagit i en marsch för Skottlands självständighet i huvudstaden Edinburgh. Enligt organisatörerna var detta den “största och modigaste” demonstrationen för självständighet i Skottlands historia. 

De senaste månaderna har flera marscher anordnats runtom i Skottland med syftet att pressa politiker att bestämma ett datum för en andra folkomröstning om skotsk självständighet.

Marschen i Edinburgh genomfördes ett dygn innan partiet The Scottish National Party inleder sin höstkonferens i Glasgow. Partiet bildades 1934 för att verka för skotskt självstyre.

Skottland röstar om självständighet

På konferensens agenda verkar det inte finnas några debatter om självständighet. Det hindrade dock inte partiets vice ledare, Keith Brown, från att delta i marschen, skriver The Guardian.

Samlas trots att tillstånd saknas

Enligt organisatörerna, självständighetsgruppen All Under One Banner, samlade dagens marsch över 100 000 personer. Marschen avslutas med en storsamling i parken Holyrood Park, som ligger intill det nationella parlamentet.

Detta görs, trots att parkförvaltningen gav avslag på ansökan om att få anordna en samling där, med motiveringen att tillställningar med “politisk karaktär” inte är tillåtna, skriver BBC.

En folkomröstning får kanske vänta

The Guardian skriver att det bland självständighetsaktivister finns en växande frustration riktad mot The Scottish National Partys ledarskap. De menar att man hängt upp frågan om en andra folkomröstning för Skottlands självständighet för mycket på Brexit.

Partiets ledare Nicola Sturgeon har tidigare antytt att hon kommer delge sina tankar om en andra folkomröstning till sitt parti så fort villkoren för Brexit har blivit tydliga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skottland röstar om självständighet

Mer i ämnet