Se Londonborna samlas för flyktingarna.

TV: Tiotusentals samlas för att visa sitt stöd

Uppdaterad
Publicerad

Personer över hela världen går nu samman för att stödja flyktingar. Inför EU:s krismöte om flyktingkrisen på måndag samlas människor på flera platser världen över för att visa sitt stöd och få sina politiker att ta ansvar och välkomna flyktingar.

London, Stockholm, Hamburg och New York. Det är bara ett axplock av alla manifestationer till stöd för flyktingarna som arrangeras i helgen. En av anledningarna är att försöka påverka de europeiska ministrar som på måndag träffas för att diskutera hur man ska hantera den pågående flyktingkrisen.

Bland annat ska ministrarna diskutera EU-kommissionens förslag om ett kvotsystem. Många invånare i EU-länderna men också i andra delar av världen, engagerar sig för att hjälpa flyktingarna och få politikerna att välkomna dem. Men förslaget är omdiskuterat och har fått stark kritik av flera EU-länder.

#flykt

Nu i helgen och på måndag inför EU-mötet har sociala medier fyllts av inbjudningar till manifestationer som utrycker solidaritet med flyktingarna. Allt från stora demonstrationer som ”Solidarity with refugees” i London, dit 90.000 tackat ja på evenemangets Facebooksida, till sammankomster i mindre städer som tyska Mainz, dit ett hundratal väntas dyka upp och stödja flyktingarna.

Fotbollssupportrar uppmanas visa stöd

Många evenemang annonserar under den numera kända parollen Refugees welcome, vilken har spridits sig världen över. 35.000 personer väntas komma till Köpenhamns ”Refugees welcome”-manifestation på lördagen. Även i Luxemburg, som innehar ordförandeskapet i EU och som kallat till krismötet, hålls en manifestation för asylrätten på måndag.

I Tyskland har flera supportergrupper för fotbollsklubbar tagit med sig skyltar med orden ”Refugees welcome” till matcher. I England finns även ett initativ som uppmanar alla supportrar till de 92 klubbarna i ligasystemet att under lördagen visa sin solidaritet med flyktingarna under parollen ”Fotball league day of solidarity”.

Sprider sig till USA

Även i Sverige anordnas manifestationer på flera håll. I bland annat Stockholm, Umeå, Gävle och Malmö hålls möten till stöd för människor på flykt. Inför ministermötet på måndag ska en namninsamling ska lämnas över till justitie- och migrationsminister Morgan Johansson som kräver att Dublinförordningen skrotas, flyktingkvoten ökas och att det så kallade transportöransvaret tas bort.

De flesta av de politiska ungdomsförbunden står bakom manifestationerna men både religiösa samfund och hjälporganisationer är medarrangörer till de olika samlingarna.

Även i USA har man fått upp ögonen för flyktingkrisen i Europa. 4.000 personer har tackat ja till ett event på sociala medier där man ska samlas på Union Square i New York för att kräva att USA tar sitt ansvar i frågan. Liknande sammankomster planeras för ett par hundra personer i andra amerikanska städer som Houston och Washington DC.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet