Militärfordon kör genom vattenmassor i närheten av staden Bowen. Foto: TT

Tusentals turister fast på öar efter ovädret Debbies framfart i Australien

Uppdaterad
Publicerad

Tusentals turister sitter fast på öar i norra Australien i samband med cyklonen Debbies framfart. Mat och vatten börjar ta slut.

– Det är liksom kaos här nere, säger Jon Clements på Hamilton Island.

Samtidigt varnar experter för att Stora barriärrevet kan ha skadats av vindarna.

Myndigheterna utlöste katastroflarm när cyklonen Debbie drog in över Australiens östkust i tisdags. Träd slets upp med rötterna och tiotusentals hushåll drabbades av strömavbrott.

61.000 hushåll är fortfarande utan el, dessutom har byggnader och skördar drabbats av stora skador. Under torsdagen räddades över 50 personer ur bilar som har kört fast i vattenmassorna.

LÄS MER: Stora skador efter orkanen Debbie

Skolor håller stängt

Debbie har nu nedgraderats till storm och väntas nå Brisbane under torsdagen. Delar av sydöstra Queensland kan få upp till 400 millimeter regn.

Myndigheterna uppmanar företag att hålla stängt och offentliganställda kommer att skickas hem. Samtliga skolor i sydöstra delen av Queensland har stängts, det rör det sig om över 1.000 skolor och nästan lika många daghem.

– Vi kan inte låta oerfarna unga barn promenera hem från skolan vid en tidpunkt när det kan bli översvämningar, säger delstatens polischef Ian Stewart till BBC.

Australiens premiärminister Malcolm Turnbull säger att det kommer att ta tid för landet att återhämta sig efter cyklonens framfart.

– Det är därför vi är här, för att visa vårt stöd och engagemang, sade han vid ett besök i staden Bowen i norra Queensland enligt BBC.

Fast på öar

Samtidigt sitter omkring 3.000 personer fast på Hamilton Island och Daydream Island i nordöstra Australien. Desperata turister börjar få  slut på mat och vatten. Militären har evakuerat 200 personer från Daydream Island samtidigt som man har flugit in förnödenheter, rapporterar News.com. au.

– Det är liksom kaos här nere, säger Jon Clements som turistar på Hamilton Island till Reuters.

En mataffär på Airlie Beach sålde slut på mat och flaskvatten omedelbart efter öppnandet. Glenda Moon är på semester tillsammans med sin make och skyndade sig att handla när affären hade öppnat. Hon är mycket kritisk till myndigheternas brist på information.

– Det som är svårast är att inget veta. Jag vet att de har mycket att göra men de måste sätta upp ett informationscenter. Min telefon är död, jag har ingen täckning, det är svårt. Jag trodde att det skulle finnas någon på gatan med information och vatten, säger hon till News.com.au och fortsätter:

– Militären kanske kommer att ta med sig mat. En annan sak är medicin, alla kommer att få slut på det.

Lokala företag har drabbats av stölder, när tjuvar utnyttjat den extrema vädersituationen.

Kan ha skadat revet

Marinexperter varnar för att cyklonen Debbie sannolikt har skadat Stora barriärrevets ekosystem. De har än så länge inte kunnat kontrollera tillståndet.

– Det har sannolikt orsakat stora skador. Man kan se återväxt efter 10 till 15 år, men en del av de här korallerna är hundratals år gamla, säger marinekologen Joshua Madin vid Macquarie University till BBC.

Skadorna väntas dock inte vara lika stora som de som orsakas av korralblekningen.

LÄS MER: Ny massdöd av koraller drabbar barriärrevet

LÄS MER: Därför bleks havets koraller

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.