Alison Parker och Adam Ward sköts ihjäl i direktsändning. Tv-kanalen publicerade bilder på de dödade journalisterna strax efter händelsen. Foto: WDBJ7/TT

Tv-journalister dödade i sändning

Uppdaterad
Publicerad

Två tv-journalister sköts ihjäl i direktsändning. Den misstänkte gärningsmannen, en före detta anställd på tv-stationen, greps efter en vild biljakt. Vid gripandet hade han svåra skottskador efter att ha skjutit sig själv och han avled senare på sjukhus.

Gärningsmannen gick till attack mitt under en direktsänd intervju i en galleria i Bedford County i den amerikanska delstaten Virginia, klockan 06.45 lokal tid. Den kvinnliga reportern och intervjupersonen ses på tv-bilderna leende prata om turism. Men plötsligt hörs skott, skrik och kameran faller till marken.

Både tv-reportern Alison Parker, 24, och kameramannen Adam Ward, 27, dog vid skottlossningen, uppger deras arbetsgivare tv-stationen WDBJ7. Den kvinna som intervjuades i sändningen skadades och vårdas på sjukhus.

Senare framkom att någon lagt ut filmer – tagna från skyttens position – på både Twitter och Facebook. I en av dem lyfter skytten ett vapen mot Alison Parker innan skott och skrik hörs. Kontona som filmerna lades ut på stängdes ned efter en kort stund.

Sköt sig själv

Efter dödsskjutningen följde en intensiv polisjakt på gärningsmannen. Den misstänkte körde till slut av vägen och kraschade under biljakten.

När mannen greps hade han skjutit sig själv. Han fördes till sjukhus med livshotande skador. Vid 20-tiden, svensk tid, meddelade polisen att den misstänkte gärningsmannen dött på sjukhus.

Mannen ska ha slutat på tv-stationen för ett eller två år sedan efter någon slags konflikt. Redan 2000 stämde han en tv-station han jobbade för i Florida, eftersom han hävdade att han var diskriminerad på grund av sin hudfärg.

”Våra hjärtan är krossade”

WDBJ7-chefen Jeffrey Marks kallar dödsskjutningarna ”ett fruktansvärt brott mot två utmärkta journalister”.

– Jag kan inte beskriva hur högt älskade de var. Alison och Adam. Våra hjärtan är krossade, sade Marks i en tv-sändning.

Terry McAuliffe, Virginias guvernör, skriver på Twitter att han är bedrövad över de ”meningslösa morden”.

Efter dödsskjutningarna manar också Vita huset kongressen att anta skarpare lagar för vapenkontroll i USA.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.