Tv-kanal sminktipsade misshandlade kvinnor

Publicerad

Så här gör du för att dölja blåmärken som du har fått efter att en man har slagit dig. Den typen av sminktips fick kvinnor i samband med FN:s internationella dag för avskaffandet av våld mot kvinnor, av den marockanska tv-kanalen 2M. Efter massiv kritik från många håll ber tv-kanalen nu om ursäkt.

”Vi ska visa er sminktips för att dölja märken efter misshandel som kvinnor utsätts för. Det är något som ingen talar om, men det förekommer ändå”, säger programledaren i den marockanska tv-kanalen 2M. I en stol bredvid henne sitter en kvinna med ditmålade blåmärken på ansiktet. Programledaren säger även att sminket kan användas för att dölja blåmärken från olyckor, till exempel när man har ramlat.

Se inslaget i klippet ovan.

Hård kritik

Programmet har mött hård kritik från många olika håll, framför allt i sociala medier. ”Det här normaliserar våldet mot kvinnor istället för att se till att misshandlarna skuldbeläggs för sitt beteende”, skriver en person.

En annan menar att programledaren uppmanar kvinnor att dölja misshandeln med smink, istället för att fördöma de som står bakom våldet.

Kritiken kom även från människorättsaktivister som anser att kanalen endast behandlade frågan ytligt trots att den påstår sig stå bakom kvinnors rättigheter.

Ber om ursäkt

Ganska snart bad redaktionen om ursäkt i sina nyhetssändningar. Dessutom togs inslaget bort från alla sidor på nätet. Bland annat skriver de på sociala medier att inslaget ”strider helt mot redaktionens värderingar” och att de kommer att stärka kontrollen när det gäller bevakningen av våld mot kvinnor. Nu gör kanalen sitt bästa för att radera klippet, som laddas upp om och om igen i olika sociala medier. Inslaget tog sig, trots ansträngningar, utomlands, där många medier rapporterade om händelsen.

2013 presenterades ett lagförslag som ett resultat av landets då nya konstitution som ska garantera jämställdhet mellan kvinnor och män. Förslaget sade att våld mot kvinnor ska kunna ge fängelsestraff på upp till 25 år. Sexuella trakasserier, som inte har varit straffbart tidigare, ska kunna ge fängelsestraff på upp till tre år.

Vill ha tydligare lagar

Förslaget kritiserades av kvinnorättsaktivister, som bland annat menade att det inte inkluderar ogifta kvinnor. Detta ledde till att regeringen inrättade en kommitté som skulle se över lagförslaget. Arbetet är fortfarande igång.

Senast i februari skrev människorättsorganisationen Human Rights Watch ett brev till den marockanska regeringen, som uppmanade till att stärka och lägga fram lagförslag för att förbättra skydd för offer av våld i hemmet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.