Tymosjenko orsakar kaos i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Premiärminister Julia Tymosjenko tänker inte avgå och vägrar att erkänna den nyvalda presidenten. Demokratihjälten från den orangea revolutionen riskerar nu att skapa politiskt kaos i Ukraina.

När Tymosjenko på torsdagen bröt sin märkliga tystnad efter presidentvalet gjorde hon det genom att gå till angrepp mot ärkerivalen Viktor Janukovytj och hans Regionernas parti. Hon anklagade dem för att ha lurat väljarna med vallöften om sociala reformer.

Avgår inte frivilligt

Tymosjenkos närmaste rådgivare talade klarspråk om hennes avsikter:

-Regeringen har inga planer på att avgå frivilligt, sade vice premiärminister Oleksandr Turtjynov.

Janukovytj uppmanade i onsdags premiärministern att överta platsen som ledare för oppositionen. Han vann i söndagens andra valomgång över Tymosjenko. Valet bedöms ha gått riktigt till, även om Tymosjenkos läger hävdar att det förekom valfusk.

Det dödläge som uppstår om Tymosjenko framhärdar i att sitta kvar kan leda till att landet inte lyckas arbeta sig ur i den djupa ekonomiska krisen. Så länge en politisk maktstrid rasar lär inte Internationella valutafonden (IMF) betala ut nödvändiga lån.

Kan bli utdraget

Janukovytj kan visserligen försöka avsätta premiärministern genom att utlysa ett misstroendevotum i parlamentet. Men Tymosjenko skulle sitta kvar tills en ny regeringskoalition bildats, vilket sannolikt skulle dra ut på tiden. Blir Janukovytj tvungen att utlysa nyval är det troligt att hans parti tappar mark.

-Det huvudsakliga resultatet från här valet är att Janukovytj kom först men inte vann. Tymosjenko, däremot, förlorade men blev inte besegrad, skriver kommentatorn Vadym Karasov i ukrainska Pravda.

Ett ironiskt faktum är att Janukovytj anklagades för fusk efter valet 2004 och tvingades avgå i den folkliga så kallade orangea revolutionen, som Tymosjenko var en av ledarna för. Nu är en tolkning att hon vill bevisa för sina anhängare att hon inte ger sig i första taget.

-Tymosjenko är mer av en revolutionär än en demokrat, säger Volodymr Fesenko som är chef för det statsvetenskapliga centret Penta.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.