Foto: Scanpix

Tyska partier fruktar ”Svarta änkan”

Uppdaterad
Publicerad

På valnatten fick Angela Merkel namnet ”Svarta änkan”. Det var socialdemokrater som elakt myntade det och syftade på hur giftspindeln med detta namn äter upp sin partner efter parningen.

Det är nyhetsmagasinet Der Spiegel som berättar om detta. (Det bör påekas att svart är de tyska kristdemokraternas partifärg.)

Politiskt syftar det på att Merkel i sin koalition mellan sina kristdemokrater CDU och socialdemokraterna SPD som partner 2005 till 2009 lyckades försvaga SPD så att det i valet 2009 fick sitt sämsta resultat någonsin.

Tyska valet 2013

Och sedan valet i söndags: Merkels nya partner, det liberala partiet FDP, gjorde ett katastrofval och föll för den tyska femprocentspärren och hamnade utanför parlamentet.

Livsfarligt

Det skulle alltså vara livsfarligt för ett parti att ha Merkel som partner. Och nu är det dags igen för Merkel att söka en koalitionspartner för att kunna bilda regering.

Merkel har problem trots sin triumfatoriska seger. Det finns två möjliga partner – socialdemokraterna och De Gröna. Men det är tveksamt om de egentligen vill gå med i en regering eftersom de är rädda för att regera sig till döds tillsammans med Merkel.

Merkels CDU har 311 av 630 mandat i parlamentet. Det är alltså bara få mandat som skiljer partiet från egen majoritet. Det ger CDU en stor tyngd – men juniorpartnern riskerar att kvävas av denna tyngd.

Tar lång tid

Än så länge har inga officiella samtal om en koalitionsregering kommit igång. Bedömare menar att det kan ta lång tid. Förra gången – 2005 – pågick samtalen i 65 dagar, den här gången räknar man med att det tar ännu längre tid.

På fredagskvällen håller SPD ett partikonvent som ska diskutera ett eventuellt regeringssamarbete med Merkel.

Bland det aktiva partifolket är minnena från katastrofvalet 2009 levande.  Det finns en stor tveksamhet när det gäller att samarbeta som juniorpartner med Merkel. Hellre fyra år i opposition – så tänker många.

Om det blir förhandlingar med CDU och om de skulle gå i lås går det nu rykten om att SPD-ledningen låter frågan gå ut på medlemsomröstning, innan man definitivt säger ja.

– Om vil till sist gör något som vi inte vill, då går det inte att göra på annat sätt (än att genomföra en medlemsomröstning), säger en ledamot i partistyrelsen till den tyska nyhetsbyrån DPA.

Det visar på stämningarna i SPD-ledningen.

Riskfylld

Men en medlemsomröstning är riskfylld. Om partiledningen nu har gått med på en koalition och medlemmarna säger nej – då är partiledningen illa ute.

Samtidigt finns det flera mäktiga socialdemokratiska partidistrikt som säger nej till en stor koalition. De ser alltför stora risker för att SPD ska kvävas av Merkel och CDU.

Bland annat det allra största och inflytelserikaste, Nordrhein-Westfalen.

En aktuell opinionsundersökning som tyska public service-tv-bolaget ARD har låtit göra visar dock att 56 procent av alla socialdemokrater vill ha en sådan stor koalition mellan krist- och socialdemokrater. 62 procent av kristdemokraterna vill ha det.

Bara 18 procent vill ha en koalition mellan kristdemokrater och De Gröna.

Kan komma överens

Enligt Der Spiegel skriver är underhandskontakterna mellan de båda partierna redan i full gång. Tidningen har gjort en sammanställning över de frågor som SPD drivit i valrörelsen och hur CDU skulle ställa sig till dem:

När det gäller att höja skattesatsen för de rikaste, bekämpa skatteflykt, höja pensioner för de fattigaste och införa en minimilön menar tidskriften att parterna kan komma överens.

Ett omstritt vårdnadsbidrag – som SPD vill avskaffa – kan bli kvar och SPD skulle nöja sig med en utvärdering av reformen. När det gäller euro-politiken väntas, enligt Der Spiegel, Merkel få fortsätta att driva sin linje.

Men frågan är fortfarande om SPD vågar ge sig in på ännu ett samarbete med den starka Angela Merkel som regeringschef.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tyska valet 2013

Mer i ämnet