Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Foto: TT

Analys: Tyskland i turkisk rävsax

Uppdaterad
Publicerad

Ingrid Thörnqvist

Utrikesredaktör

Relationerna mellan Tyskland och Turkiet har kraftigt försämrats den senaste tiden. Den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu anklagar Tyskland för att agera ”skandalöst” genom att inte tillåta att regeringspartiet AKP bedriver valkampanjer i Tyskland.

För den turkiska konservativa regeringen är det viktigt att få chansen att påverka de turkiska medborgarna i Tyskland. Det bor närapå 1,5 miljoner turkar med rösträtt i Tyskland och AKP har starka regimtrogna organisationer i landet.

Skyller på säkerheten

Två politiska möten har avblåsts på senare tid. De tyska lokala myndigheterna skyller på praktiska frågor och säkerhetsskäl och den tyska regeringen hävdar att man inte kan påverka dessa lokala beslut.

Men en skur av förbittrade anklagelser från turkiskt håll haglar över den tyska regeringen. Turkiet kallade upp den tyske ambassadören med budskapet att man inte tar order från Tyskland och man anklagade Tyskland för behandla Turkiet som ”ett andra-klassens land”. Det statsbärande konservativa partiet AKP hävdar att Tyskland härbärgerar terrorister och aktivt verkar för att nej-sidan i folkomröstningen ska vinna.

Erdogan vill visa stöd från utlandet

AKP satsar hårt på att få ett ja till en ändring av konstitutionen som leder till ökad makt för presidenten, i praktiken ett presidentstyre. Erdogan vill gärna visa upp ett massivt stöd för sin ja-kampanj med bilder av jublande folkmassor i andra länder.

 I Österrike har regeringen öppet deklarerat att president Erdogan och hans valkampanj inte är välkommen i landet. Men den tyska regeringen vill inte ta det steget. Man kan inte kritisera yttrandefriheten i Turkiet med ena handen och förbjuda dess yttringar i Tyskland med den andra. Många tyska politiker kräver att regeringen agerar.

President spär på kritiken

Den avgående tyske presidenten, Joachim Gauck, valde i en intervju att ytterligare peta i det infekterade såret. Han sa sig bli ”djupt bedrövad” över att se en liberal demokrati ersättas av ett auktoritärt religiöst system.

Det finns stor irritation i den tyska regeringen över behandlingen av den tysk-turkiske journalisten Deniz Yücel, korrespondent för tidningen Die Welt. Han sitter häktad och anklagas att sprida terrorpropaganda och för uppvigling.

Merkel besviken

Förbundskansler Angela Merkel har gett uttryck för sin besvikelse över gripandet av honom och förväntar sig säger sig ”att de turkiska myndigheterna tar hänsyn till pressfrihetens höga värde i varje demokratiskt land”. Den tyske utrikesministern, Sigmar Gabriel, har talat om ”svåra tider för tysk-turkiska relationer”.

Svår balansgång

Den tyska regeringen går en svår balansgång och duckar för anklagelserna.  Man bedyrar att man inte velat stoppa några turkiska valmöten och att man vill ha en fortsatt öppen dialog.

Men Tyskland sitter i en rävsax och behöver president Erdogans stöd i flyktingfrågan.

Flyktingfrågan viktigast för Merkel

Turkiet har i ett avtal med EU förbundit sig se till att flyktingarna från krigets Syrien tas om hand där i stället för att försöka ta sig in i EU via Grekland och Balkan som under 2015. Då kom närapå en miljon flyktingar och migranter till Tyskland och kritiken mot Merkels välkomnande politik blev hård.

Flyktingfrågan är den i särklass viktigaste för hennes chanser att vinna väljarnas förtroende för en fjärde mandatperiod vid förbundsdagsvalet i september.

Delstatsval värdemätare

I tre delstatsval under våren kommer kanslerns förmåga att visa kontroll över flyktingsituationen att vara avgörande.  I delstaten Nordrhein-Westfalen finns 18 miljoner invånare och valet där den 14 maj blir en viktig värdemätare för hennes chanser i parlamentsvalet. Hon utmanas alltmer av den nye socialdemokratiske ledaren, Martin Schulz, som har gått om Merkel i de senaste opinionsmätningarna.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.