Foto: SVT

Ungdomsläger på Utöya efter fyra år

Uppdaterad
Publicerad

För första gången sen attentaten i juli 2011 så anordnar norska Arbeiderpartiets ungdomsförbund ett läger på Utöya. Parollen är att ”Ta tillbaka Utöya”.

Utöya förknippas mest med terroristen Anders Behring Breivik som den 22 juli 2011 sprängde en bomb i regeringskvarteret i centrala Oslo där åtta personer dog varpå han begav sig till Utöya och dödade ytterligare 69 personer på arbeiderpartiets ungdomsläger. De flesta av offren var ungdomar.

AUF:s ordförande Mani Hussaini inledde det första lägret sen attentatet med ett tal på förmiddagen.

– AUF:s huvudkvarter ligger inte på Youngstorget i centrala Oslo, vårat hem är här på Utöya, sa Mani Hussaini, inför drygt 1.000 deltagare och ett hundratal journalister.

Påminns inte om attacken

Han fortsatte talet med att nämna terroristattacken 2011 som han menade aldrig kan glömmas och är en del av Utöyas historia, men samtidigt påminde han om att de det som händer i dag och den här helgen också skrivs in i historieböckerna.

När jag och fotografen Andreas Zernell går på båten ms/Torbjörn på fastlandet tidigare på morgonen, så är det svårt att undgå att tänka på att Anders Behring Breivik åkte samma båt för drygt fyra år sen.

Han hade vapen och ammunition i packningen, nu är det flest journalister som åker över ön med tunga kamera-utrustningar och AUF-medarbetare som åker över med mat och dryck.

Men när vi väl är på ön och pratar med deltagarna, så finns det inget som gör att man påminns om attacken 2011. Det är som vilket ungdomsläger som helst. En del spelar fotboll eller volleyboll och andra kommer nyvakna ur tälten, men alla är glada.

”En del tycker det är för tidigt”

Emilie Bersaas är i dag vice ordförande i AUF, men var på ön 2011 som deltagare. Hon lyckades överleva den dagen och blev bara mer politiskt övertygad efter händelsen då många av hennes vänner dödades.

– De flesta tycker att det rätt att vi håller ett läger på Utöya igen, men inte alla. Det finns anhöriga till de som dog som tycker att det är för tidigt med ett ungdomsläger igen, säger Emilie Bersaas till SVT Nyheter.

Eskil Pedersen var ordförande i AUF 2011 men är här och träffar ungdomar under årets läger. Han är fortfarande politiskt engagerad, men jobbar i dag inom näringslivet.

– Det är många olika känslor med att återvända hit till Utöya, säger Eskil Pedersen till SVT Nyheter.

– Det är otroligt roligt att se den fina gemenskapen bland ungdomarna men samtidigt så går det inte att glömma 22 juli 2011. Jag sa redan dagen efter attacken att vi måste sikta på att ha ett nytt läger i framtiden och här är vi nu fyra år efteråt, säger Eskil Pedersen.

”Fokuserar på att ha en rolig helg”

15-åriga Erle Eiden-Nyhus är här för första gången.

– Jag såg en dokumentärfilm om AUF och Utöya tillsammans med min mamma och kände att ”Ja! Det här är något för mig”, och jag gick med i AUF 2013.

Hur ser du på det som hände 2011?

– Jag känner ingen som var med då men naturligtvis tänker man på det.

Pratar ni om det?

– Nej faktiskt inte, vi fokuserar på att ha en rolig helg, träffa nya vänner och prata politik, säger Erle Eiden-Nyhus till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.