• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Nordmaling i Nordmalings kommun, Västerbottens län. Det brinner i en villa i centrala Nordmaling med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nästan alla som röstade i den ungerska folkomröstningen valde premiärminister Viktor Orbans linje, men valdeltagandet blev för lågt för att resultatet ska kunna räknas som giltigt – ändå lovar premiärministern nu en lagändring i landet med resultatet som riktlinje. Foto: TT

Ungersk folkomröstning om migrantkvoter ogiltig

Uppdaterad
Publicerad

Den ungerska folkomröstningen om EU:s migrantkvoter har ogiltigförklarats. Nästan alla som röstade gick på premiärminister Viktor Orbans linje, men för få väljare tog sig till vallokalen. Trots detta annonserade Orban på söndagskvällen att man kommer stifta en ny lag som grundar sig på resultatet.

Ungerns folkomröstning om hur landet ska förhålla sig till EU:s obligatoriska flyktingkvoter ogiltigförklarades endast två timmar efter att vallokalerna stängde på söndagskvällen. Anledningen är att för få ungrare röstade.

Mindre än 40 procent av de över åtta miljoner röstberättigade utnyttjade sin rösträtt. Det krävdes ett 50-procentigt valdeltagande för att resultatet skulle gillas.

Ungerns folkomröstning

Att det skulle bli en jordskredseger för nej-sidan, var helt väntat. Av dem som röstade gick dock hela 98,3 procent på premiärminister Viktor Orbans linje, och höll med om att EU inte ska få tvångsförflytta icke-ungrare till landet utan parlamentets tillstånd. Orban kallade resultatet för ”enastående”.

–  Vi har påbörjat en lång resa. Vi har gjort det första och viktigaste steget. Efter firandet behöver vi åstadkomma två saker. För det första, att omvandla folkets vilja till lagar. För det andra, att ta det här beslutet till Bryssel, sa Orban när resultatet blev känt.

Premiärministern säger nu också att folkomröstningen kommer leda till ett tillägg i Ungerns konstitution. Han menar att EU måste ta hänsyn till resultatet – trots att den ogiltigförklarats.

Söker stöd för hård linje

Premiärministern ville med omröstningen få de ungerska medborgarnas stöd mot EU:s obligatoriska flyktingkvoter. Tidigare i dag sa han att det inte är viktigt att valdeltagandet blir högt, utan att en majoritet av dem som röstar röstar mot flyktingkvoterna.

Regerande partiet Fidesz vice partiordförande Gergely Gulyas sa på en pressträff att resultatet är ”en vinst för alla som förkastar tvångsomfördelning (av asylsökande)”, uppger Reuters.

För EU:s del har omröstningen spelat mindre roll eftersom man anser att Ungern, genom sitt medlemskap i unionen, redan förbundit sig till de flyktingkvoter som satts upp.

Skulle ha tagit emot drygt 1.000

Omkring 400.000 människor passerade Ungern under sin flykt genom Europa förra året. I september 2015 stängde landet igen sin gräns mot Serbien med ett stängsel för att minska antalet människor som kunde ta sig igenom.

Enligt EU:s överenskomna migrantkvoter skulle knappt 1.300 flyktingar ha hamnat i Ungern. EU räknar med att det beslutet fortfarande gäller.

– Medlemsstaterna har ett juridiskt ansvar att uppfylla beslut som redan tagits. Det som medlemsstaterna har beslutat att göra måste implementeras och kommissionen förbehåller sig rätten att vidta juridiska åtgärder, sade migrationskommissionären Dimitris Avramopoulos tidigare i veckan.

Enligt honom ska i stället dagens folkomröstning ses som ett inlägg inför eventuella nya beslut om flyktingfördelning.

– Det är inte mitt jobb att komma med pekpinnar om vad de ungerska medborgarna ska göra. När tillfället kommer är vi redo att lyssna på vad det ungerska folket har sagt. Men det är vår uppfattning att den ungerska folkomröstningen handlar om eventuella framtida beslut, sade Avramopoulos.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ungerns folkomröstning

Mer i ämnet