Uggland Yoda kämpar för att hålla måsarna borta Foto: The University of Bath

Universitetet invaderades av fiskmåsar – då anställde de ugglan Yoda

Uppdaterad
Publicerad

Universitetet i Bath i England började uppleva att fiskmåsarna på campus blev både fler och aggressivare. Därför anställde de berguven Yoda för att skrämma bort de besvärliga fåglarna – och gav honom ett alldeles eget ID-kort.

Aggressiva måsar har den senaste tiden varit ett stort problem i Storbritannien, något som SVT tidigare rapporterat om, och till och med premiärminister David Cameron har engagerat sig ”mördarmåsarnas” blodsbestänkta framfart.

Även på Universitetet i Bath, i sydvästra England, har de ställt till med elände för lärare och studenter.

Stjäl och skräpar ner

När fiskmåsar ruvar kan de bli mycket aggressiva, och eftersom de stjäl mat från studenterna och skräpar ner ansåg universitetsledningen att måsproblematiken hade nått den nivå då bara en dådkraftig uggla kunde reda upp situationen.

Berguv – ett miljövänligt alternativ

Av denna anledning anställdes berguven Yoda som ett miljövänligt alternativ, i stället för att med kemikalier eller andra medel bli av med fiskmåsarna. Två gånger i veckan besöker Yoda sin arbetsplats tillsammans med sin skötare.

Yoda har växt upp bland och dresserats av människor, och är därför van vid dem. Han är tam, och hans blotta närvaro skrämmer bort måsar, och hindrar dem från att bygga bo på campus.

Har nu fått sitt ID-kort

Efter att exemplariskt ha skött sitt uppdrag har han nu fått sitt tjusiga ID-kort. Detta för att hans officiella position på universitetet inte skall ifrågasättas. Kortet ger honom även tillträde till biblioteket.

Yoda hyllas även på universitetets Facebooksida.

Kan leva 60 år i fångenskap

Yoda är sju år gammal, och en berguv av hans typ kan i fångenskap leva upp till 60 år. Universitetet kan således räkna med att slippa oroa sig för måsar en tid framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.