Terrororganisationen Islamiska statens ledare Abu Bakr al-Baghdadi ska ha beordrat dådet, specifikt riktat mot Frankrike, vilket enligt AP även irakiska underrättelsetjänsten varnat om innan attackerna ägde rum. Foto: TT

Uppgift: Attacken i Paris beordrades av IS högste ledare

Uppdaterad
Publicerad

Pressen ökar på polisen att få tag på den 26-årige belgisk-franske Salah Abdeslam som man tror har kopplingar till fredagens terrordåd i Paris. Samtidigt kommer uppgifter om att Frankrike och andra länder ska ha varnats för en nära förestående attack i torsdags. Enligt varningar ska IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi ha gett order om dåden.

Irakiska underrättelsetjänsten ska enligt nyhetsbyrån AP ha meddelat flera länder, däribland Frankrike, om att ledaren för terrororganisationen IS, Abu Bakr al-Baghdadi, gett order om att utföra terrordåd.

Enligt den irakiska källan handlade ordern uttryckligen om att skjuta ihjäl människor, utföra bombattacker och ta personer som gisslan i länder som ingår i den koalition som militärt bekämpar IS i Irak och Syrien.

Terrordåden i Paris

Ska ha lämnat specifika uppgifter

Från franska säkerhetstjänsten har man dock uppfattat dessa varningar som att det kan hända ”hela tiden och varje dag”, rapporterar AP.

Den irakiska underrättelsen har dock varit mycket specifik i sina uppgifter, enligt nyhetsbyrån. Bland annat ska terroristerna ha tränats i IS-fästet Raqqa, i nordvästra Syrien, innan de skickades tillbaka till Frankrike för att utföra de blodiga dåden.

Det ska ha varit totalt 24 personer involverade, varav 19 direkt inblandade i attackerna. De övriga fem har stått för logistik och planering, enligt uppgifterna till AP.

Ingen av dessa uppgifter har bekräftats av någon underrättelsetjänst i västvärlden, än mindre från franskt håll.

Fortsättar jaga 26-åringen

Samtidigt brottas fransk polis med det faktum att man kan ha begått ett misstag i jakten på eventuella medhjälpare till terroristerna.

SVT Nyheter kunde i går rapportera om att polisen kan ha gett den nu misstänkte Salah Abdeslam ett försprång. 26-årigen stoppades av polis tidigt i lördags när han tillsammans med tre andra män färdades i en bil nära den belgiska gränsen. Polisen fattade då inga misstankar och lät bilen rulla vidare.

Under söndagen gick man dock ut med den misstänktes namn, ålder och bild – Salah Abdeslam bedöms vara en bit av kärnan i den terrorcell som utförde dåden. Han är nu den mest jagade mannen i Europa.

Jakten på inblandade och eventuella medhjälpare går nu vidare. Hittills har sju terrorister bekräftats döda efter fredagens terrordåd. Ytterligare sju misstänkta har gripits i Belgien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåden i Paris

Mer i ämnet