Armén i Nigeria uppger att de har räddat 200 flickor och 93 kvinnor i en skog där Boko Haram härjar. De kan inte bekräfta om Chibok-flickorna, som kidnappades förra året, finns bland de som räddades på tisdagen. Foto: TT

200 flickor och 93 kvinnor räddade i Nigeria

Uppdaterad
Publicerad

Nigerias armé uppger att man har räddat 200 flickor och 93 kvinnor i en skog där Boko Haram härjar, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Men de kidnappade skolflickorna från Chibok finns inte bland de fritagna.

Nigerias armé har slagit till mot vad som beskrivs som flera läger för extremiströrelsen Boko Haram.

”Soldater kunde denna eftermiddag rädda 200 flickor och 93 kvinnor från Sambisaskogen. Vi kan inte bekräfta att Chibok-flickorna finns i den här gruppen”, lyder en tweet som publicerats av den nigerianska armén på tisdagen, enligt Reuters.

Boko Haram

– Nu är flickorna och kvinnorna lättade att de är i frihet. Imorgon onsdag kommer vi att gå vidare med att undersöka om de har blivit gifta med Boko haram-militanter, om de är från Chibok, hur länge de har varit i lägren och om de har barn, säger Chris Olukolade, general i Nigerias armé, till Reuters.

Några av flickorna ska ha skadats vid fritiagningen och några Boko Haram-medlemmar dödades uppger Chris Olukolade utan att lämna mer detaljerad information.

Armén skriver även att man ska ha förstört tre av terrorgruppens läger i Sambisaskogen.

Fördes bort för över ett år sedan

Boko Haram kidnappade förra året fler än 200 skolflickor i närheten av byn Chibok, något som väckt starka reaktioner världen över. Men trots massiv uppmärksamhet och den internationella kampanjen ”Bring back our girls” saknas flickorna fortfarande.

– Om det visar sig vara flickor från Chibok är det här en viktigt framgång för Nigeria. Kidnappningen har blivit en symbol för landets oförmåga att hantera Boko Haram, säger SVT Nyheters afrikakorrespondent Johan Ripås.

Strax efter bortförandet meddelade Boko Haram att flickorna skulle säljas som sexslavar och tvingas in i äktenskap.

– Det kan be bli svårt för många att återförenas med samhället. De kan mötas av mycket misstänksamhet och riskerar att bli utstötta om hållits av Boko Haram under lång tid, säger Johan Ripås.

Lovar hårdare tag

Landets tillträdande president utlovade i helgen hårdare tag mot extremistgruppen.

”De har ingenting med religion att göra. De är terrorister och vi kommer att hantera dem som vi hanterar terrorister”, sade Muhammadu Buhari i ett uttalande.

Den före detta generalen Buhari tillträder den 29 maj efter att ha vunnit valet i mars på löften om hårdare tag mot den extrema islamistgruppen.

Misstänks ha mördat flera hundra

Boko Haram misstänks nu också för mord på hundratals människor vars kvarlevor hittats i staden Damasak i nordöstra Nigeria.

Liken påträffades i hus, på gator och många i floden, uppger en invånare. Han säger att de döda lades i 20 massgravar under helgen. En annan ortsbo som hjälpte till med begravningarna räknade offren till över 400. Myndigheterna i delstaten Borno angav ingen exakt siffra utan talade om ”hundratals”.

Damasak intogs av Boko Haram i november. I början av mars återtogs staden av styrkor från Tchad och Niger som ingår i en regional offensiv mot islamistgerillan. Den 20 mars uppgav en talesman för Tchads armé att hundra kroppar hade hittats i en massgrav under en bro strax utanför staden.

I massgravar

De nya likfynden har gjorts sedan i torsdags. De döda har legat täckta av ökensand. Det var män, kvinnor och barn, säger Kaumi Kusur, invånare i Damasak.

Samtidigt kommer rapporter om att tusentals människor som flytt Damasak börjat återvända hem, efter rapporter om att Nigeria med hjälp av Tchad, Niger och Kamerun har framgångar i kampen mot Boko Haram.

Gruppen misstänks också för helgens attack på trupper från Niger på ön Karamga i Tchadsjön. Uppgifterna om antalet dödade soldater varierar mellan 48 och 80 medan 30-36 soldater saknas.

Vidare dödades 21 internflyktingar i den nordöstra delstaten Yobe i fredags, vilket Boko Haram också får skulden för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boko Haram

Mer i ämnet