När Hillary Clinton officiellt utses till Demokraternas presidentkandidat blir hon historisk som den första kvinnan att få nomineringen från ett av USA:s ledande partier. Foto: TT

Uppgift: Hillary Clinton säkrar Demokraternas nominering

Uppdaterad
Publicerad

Det blir nu med största sannolikhet Hillary Clinton som för Demokraternas del tar sig an republikanen Donald Trump i valet om att bli USA:s nästa president. Enligt nyhetsbyrån AP har Clinton nu tillräckligt med delegater för att vinna partiets nominering.

Hillary Clinton har just nu det antal delegater som krävs för att utses till Demokraternas kandidat till presidentposten i USA inför höstens val, uppger nyhetsbyrån AP.

AP har räknat samman antalet delegater som Clinton hittills har vunnit i primärvalen i de amerikanska delstaterna och territorierna (1.812) med partiets superdelegater som har ställt sig bakom henne (571). Superdelegater är partitoppar som är fria att läggas in röst på vilken kandidat de vill.

USA-val 2016

Blir historisk

Med alla delegater sammanräknade ska Clinton nu ha de 2.383 delegater som krävs för att utses till Demokraternas presidentkandidat på partiets konvent i juli.

Om detta sker blir hon historisk som den första kvinnan någonsin att utses till kandidat för ett av USA:s ledande partier.

Ännu inte avgjort

Sista ordet är emellertid inte heller nödvändigtvis sagt.

SVT:s USA-korrespondent Erika Bjerström menar att beskedet från AP var väntat, men att ingenting ännu är skrivet i sten.

– Det är fortfarande så att Sanders inte har gett upp.

Clintons enda kvarvarande konkurrent om nomineringen, Vermontsenatorn Bernie Sanders, har länge talat om att han vill se ett öppet partikonvent i juli. Han har själv sagt att han kommer att kämpa för att övertala superdelegaterna, som inte är bundna vid sitt ord, att ändra sig fram tills dess.

Viktiga primärval kvar

Dessutom är alla primärval ännu inte avgjorda. På tisdagen går ytterligare sex delstater till demokratiska primärval, bland dem Kalifornien.

– Vi måste avvakta resultatet av primärvalet i Kalifornien, som är USA:s folkrikaste stat. Om Sanders vinner blir det en enorm prestigeförlust för Clinton. Det skulle också ge Sanders anhängare argument för ett öppet konvent, säger Erika Bjerström.

”Jobb kvar att göra”

Clinton väljer själv att inte heller ta ut segern i förskott, och uppmanar väljarna att fortsatt rösta i primärvalen. På Twitter skriver kandidatens stab:

”Vi är smickrade AP, men vi har primärval att vinna.”

”Vi är på randen till ett historiskt ögonblick, men vi har fortfarande jobb kvar att göra.”

Möter Trump i fortsatt kampanj

Presidentvalet i USA hålls den 8 november i år. På Republikanernas sida har Donald Trump sedan slutet av maj sett ut att vara klar att bli sitt partis kandidat, med det nödvändiga antalet delegater i ryggen.

Clinton har redan under primärvalskampanjen gått hårt åt sin trolige republikanske motståndare. Senast i lördags i ett tal i Kalifornien dömde hon ut Trump som olämplig att sitta i Vita huset.

– Vi döms efter våra ord och gärningar, inte vår ras, etnicitet eller religion. Så det är dags att döma Donald Trump för sina ord och gärningar, och jag tycker att hans ord och gärningar diskvalificerar honom från att vara USA:s president, sa Clinton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet