Enligt källor inom amerikanska militären så kände Ryssland till att Syrien skulle genomföra en attack med kemiska vapen, rapporterar AP. Uppgifterna är dock obekräftade. Foto: TT

Uppgifter: ”Ryssland kände till kemgasattack i förväg”

Uppdaterad
Publicerad

En högt uppsatt källa inom USA:s militär säger till nyhetsbyrån AP att Ryssland visste om att Syrien skulle genomföra en attack med kemiska vapen. Den anonyma källan hävdar att USA nu tror att Ryssland, förutom att känna till attacken, även hjälpte till med bombningen av ett sjukhus för att försöka dölja spåren efter gasen. Uppgifterna har inte bekräftats av någon av sidorna.

Uppgifterna kommer från en högt uppsatt källa inom den amerikanska militären, som talat med nyhetsbyrån AP i Washington.

Enligt AP:s källa, som begärt att få vara anonym, så har USA nu dragit slutsatsen att Ryssland kände till giftgasattacken i Syrien innan den skedde.

Syrienkriget

Källan säger till AP att de kemiska vapnen enligt USA:s uppgifter fanns lagrade på flygbasen Shayrat där Syriens flygvapen regelbundet arbetar med det ryska flygvapnet. Det bidrar till USA:s slutsats att Ryssland bör ha känt till attacken.

Flera länder har pekat ut Syrien som skyldiga till giftgasattacken, däribland USA. President Donald Trump beordrade i fredags en robotattack mot flygbasen Shayrat med motivering att det var därifrån som flygplanen med giftgasen lyfte. Syrien har själva förnekat att de genomfört attacken, och fått stöd av Ryssland.

Kan ha hjälpt till med drönare

Nu menar den militära källan att USA:s inställning är att Ryssland inte bara kände till giftgasattacken – utan till och med gjorde ett försök att dölja spåren efter gasen.

En rysk drönare ska ha flugit över ett sjukhus samtidigt som offren från attacken fördes dit för att få vård. Några timmar efter att drönaren försvann bombades sjukhuset av ett rysktillverkat stridsflygplan. Från USA:s sida tror man att detta gjordes för att dölja att kemiska vapen hade använts, enligt den anonyma källan. Att spaningsdrönaren befann sig över sjukhuset som sedan bombades kan inte ha varit en slump, berättar uppgiftslämnaren för AP.

Inga bevis enligt annan källa

En annan anonym myndighetskälla vill dock poängtera att USA inte funnit några avgörande bevis ännu för att uppgifterna stämmer.

Fram till i måndags så har USA sagt att man utreder om Ryssland kände till giftgasattacken eller om Ryssland var inblandat. Under fredagen rapporterades det från försvarshögkvarteret Pentagon att man utredde drönaren som cirkulerade över sjukhuset – men att man inte visste vem som styrde den. Frågan blir komplicerad eftersom både Syrien och Ryssland använder rysktillverkade drönare.

USA övertygade

Men enligt AP:s källa är man nu övertygade i Pentagon: Det var Ryssland som styrde drönaren.

AP uppger att USA däremot inte vet vems flygplan det var som bombade sjukhuset, eftersom både Ryssland och Syrien har rysktillverkade flygplan.

Varken Syrien, Ryssland eller någon från Vita huset har kommenterat AP:s uppgifter.

Uppemot 80 personer ska ha dött av nervgasen sarin efter attacken i tisdages. Omkring 30 av dem var barn. Enligt vittnesuppgifter och bilder som nått omvärlden ska många ha kvävts till döds.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Syrienkriget

Mer i ämnet