Utbildningsaktivisten Malala Yousafzai överlevde attentatet och är en viktig förebild i hemlandet Pakistan Foto: TT

Uppgifter: Talibaner dömda för Malala-dådet frikända ”i hemlighet”

Uppdaterad
Publicerad

Åtta av de tio talibaner som ska ha dömts till hårda fängelsestraff för inblandning i försöket att mörda skolflickan och aktivisten Malala Yousafzai, har i tysthet försatts på fri fot. Det bekräftar pakistanska myndigheter på fredagen.

I slutet av april meddelade en pakistansk antiterrordomstol att tio män fängslats och dömts till minst 25-åriga fängelsestraff för delaktighet i attentatet mot Malala Yusafzai som redan då, 14 år gammal, var en välkänd aktivist och kämpe för flickors rätt till utbildning i den talibanstyrda Swatdalen. Domarna blev en nyhet världen över.

Slippa medietrycket

Men enligt brittiska the Mirror finns det många oklarheter kring rättegången som ska ha ägt rum helt utan vittnen och med enbart åklagare, militärer och en domare närvarande. I själva verket blev åtta av de misstänkta gärningsmännen frikända och försattes på fri fot. Detta trots att samtliga erkänt inblandning i dådet och polisen pekat ut en av dem som hjärnan bakom mordförsöket.

– Rättegången var ett sätt för myndigheterna att slippa mediatrycket. Världen ville att någon skulle dömas för attentatet, men att tio män skulle ha blivit dömda är helt enkelt en lögn, säger en källa till the Mirror.

Det var i oktober 2012 som fyra talibaner gick ombord på skolbussen och sköt Malala Yousafzai i huvudet. Det dröjde till september i fjol för den pakistanska armén att gripa tio misstänkta som i april påstods ha blivit dömda för inblandning i dådet.

”Sammanblandning”

Salim Khan, polischef i  distriktet där Malala sköts, bekräftar att endast två män dömdes och fängslades för attacken. Övriga åtta misstänkta frikändes i brist på bevis. Att detta faktum inte kom fram i samband med rättegången förklarar en annan källa med sammanblandning och brister i kommunikationen.

– Uppgiften att tio män dömts för attentatet mot Malala Yusafzai berodde på ett missförstånd som sedan rapporterades vidare, säger källan till the Mirror.

Åklagaren Naeem Khan uppger för nyhetsbyrån Reuters att han ville överklaga de frikännande domarna men möttes då av beskedet att de åtta männen redan försatts på fri fot. Turerna väcker ytterligare frågor kring Pakistans hårt kritiserade rättssystem där rättegångar ofta hålls i hemlighet och utan insyn på grund av rädsla för extremister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.