Två döda i belgisk anti-terroroperation

Uppdaterad
Publicerad

Belgisk polis har skjutit ihjäl två misstänkta terrorister i en räd i staden Verviers i östra Belgien. En tredje misstänkt, som skadades svårt, har gripits.

– Under ingripandet öppnade några av de misstänkta eld med automatvapen mot polisens specialstyrka. De sköt under flera minuter. Två misstänkta dödades och en tredje greps, säger åklagaren Thierry Werts.

”Storskalig” attack mot polis

Enligt belgiska myndigheter var de tre medlemmar i en terrorcell med ett tiotal medlemmar som återvänt från kriget i Syrien för en vecka sedan. Avlyssning visade att de planerade en nära förestående ”storskalig” attack, riktad mot den belgiska polisen.

Terrorräd i Belgien

– Den här operationen stoppade en större terroristattack. Man kan säga att vad som kunde blivit ett andra Paris har undvikits, säger Eric Van der Sypt, talesperson vid åklagarämbetet, skriver The Guardian.

Ett tiotal husrannsakningar har även genomförts i och omkring huvudstaden Bryssel, samt i städerna Molenbeek och Vilvorde, skriver The Guardian.

– Vi väntar oss ytterligare ett antal gripanden, säger en åklagaren Eric Van der Sypt till BBC.

Ingen bekräftad koppling till Paris

Det finns för närvarande ingen koppling mellan terrordåden i Paris och kvällens operation, sa Van Der Sypt. Undersökningen mot de terrormisstänkta i Belgien har hållit på i flera veckor.

Frilansjournalisten Sigrid Melchior som befinner sig på plats i Bryssel berättar att polisen har stängt en tunnel i EU-kvarteren och att helikoptrar hovrar över staden.

Landet har höjt nivån för terrorhot till näst högsta nivån. Premiärminister Charles Michel säger i ett uttalande att insatsen visar Belgiens beslutsamhet att ”bekämpa dem som vill sprida terror”.

Domar mot jihadister väntas i Antwerpen

Tidigare på torsdagen anhölls en belgisk vapenhandlare som har erkänt att han nyligen haft kontakt med Amedy Coulibaly, som tog gisslan och mördade fyra personer i en judisk matbutik i östra Paris förra veckan.

Mätt per capita är Belgien det europeiska land där flest personer har rest till Syrien för att slåss med islamistiska grupper, rapporterar Reuters. I Antwerpen väntas domar mot 46 personer som anklagas för rekrytering av jihadister till Syrien. Det är det hittills största målet mot militanta islamister i Belgien, skriver TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorräd i Belgien

Mer i ämnet