Paul Manafort bekräftar att han jobbat för den ryska aluminiummagnaten Oleg Deripaska. Foto: TT

Uppgifter: Trumps tidigare kampanjledare lanserade hemlig plan för att understödja Putin

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trumps tidigare kampanjledare Paul Manafort ska i hemlighet presenterat en plan för en rysk miljardär om hur man skulle kunna ändra Europa och USA:s syn på Vladimir Putin. Det uppger nyhetsbyrån AP.

Paul Manafort ska enligt AP 2005 presenterat en plan för den ryska aluminiummagnaten Oleg Deripaska, som ska ha gått ut på att Manafort genom politik, handel och media skulle påverka USA och Europas syn på Putin-regeringen. 

Har förnekat ryska kopplingar

Uppgifterna går stick i stäv med Trumpadministrationen och Manaforts tidigare uttalanden om att man aldrig arbetet för att främja ryska intressen.

Trump och Ryssland

Manafort ska sedan under 2006 ha ingått en affärsuppgörelse och skrivit ett kontrakt värt 10 miljoner dollar med den Putinallierade Deripaska.

Dokument visar på samarbetet

Samarbetet ska sedan ha fortgått fram till 2009 enligt källor till AP. Nyhetsbyrån ska också ha en rad dokument som bevisar samarbetet mellan Manafort och Deripaska.

Avslöjandet kommer olägligt för president Trump. Just nu pågår en utredning om eventuella kopplingar mellan Trump-kampanjen och Ryssland under valrörelsen och Manafort har kallat utredningen politiskt motiverad och missvisande.

Manafort bekräftar för AP att han jobbat för Deripaska, men säger att arbetet inte innebar att representera några ryska intressen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Trump och Ryssland

Mer i ämnet