Uppgörelse med banker om Grekland "nästan klar"

En uppgörelse med bankerna om nedskrivning av Greklands skulder är "praktiskt taget klar". Det säger EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.

En sådan "frivillig" överenskommelse om skuldnedskrivning är en viktig del av saneringen av de grekiska statsfinanserna.

Det handlar om en nedskrivning på omkring 100 miljarder euro.

Lägga om lån
Uppgörelsen måste vara klar inom kort så att den grekiske finansministern Evangelos Venizelos senast den 20 mars kan lägga om lån på 14,4 miljarder euro - detta för att undvika att landet går i konkurs.

För att planen ska gå i lås krävs att Venizelos förmår parlamentsledamöterna att snabbt godkänna kraftiga nedskärningar, exempelvis sänkta löner, genomgripande reformer av arbetsmarknaden, privatiseringar och uppsägningar i den offentliga sektorn.

Angrepp i natt
Under natten gick Venizelos till angrepp mot sin politiske rival, konservativa Ny demokratis ledare Antonis Samaras.

Enligt Venizelos ligger Greklands framtid i eurozonen helt i Samaras händer.

-De (konservativa) måste bestämma sig för om de vill stanna i eurozonen, och de måste säga detta tydligt, sade Venizelos efter mötet med eurozonens finansministrar.

Inte godkänt paketet
Venizelos uppger att Samaras ännu inte godkänt det åtstramningspaket som den grekiska koalitionsregeringen försökte att ta fram i onsdags kväll och torsdags natt.

Paketet måste få grönt ljus i det grekiska parlamentet senast på söndag för att eurozonens finansministrar ska kunna godkänna det nya räddningspaketet till landet, som står på konkursens brant och är i desperat behov av nya lån.

Ny strejk
En annan faktor i den politiska och ekonomiska ekvationen är den tvådagarsstrejk som inleds på fredagen och det växande missnöjet med de nya åtstramningarna.

Vad händer om Grekland går i konkurs?
På söndag klockan 21.15 i SVT2 försöker man besvara den frågan i SVT:s Agenda.

Örjan Magnusson
orjan.magnusson@svt.se
TT/SVT

Publicerad: